SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1331 >>

DEVAM: 174- GECE İBADETİNE KALKMAK HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. أَنْبَأَنَا الوليد بن مسلم، عن الأوزاعي، عن يحيى بن أبي كثير، عن أبي سلمة، عن عَبْد اللّه بن عمرو؛ قال:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((لا تكن مثل فلان. كان يقوم الليل فترك قيام الليل)).

 

Abdullah bin Amır (bin el-As) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), şöyle buyurdu. demiştir :

 

'' (Ya Abdullah!) Sen falan adam gibi olma. O gece namazına kalkardı. Sonra gece namazına kalkmayı bıraktı. ''

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim ve Nesai de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadiste: "Falan adam" diye kinaye yoluyla anılan şahsın kim olduğu bilinmemektedir. Muhtemelen bir ravi, o şahsın adını kesin bilmediği veya unuttuğu için bu ifadeyi kullanmıştır. Yahut Peygamber (s.a.v.) adam'ın kusurunu gizlemek maksadıyla ismini zikretmemiştir.

 

Bazı alimlere göre şöyle de olabilir: AbduIIah bin Amr (r.a.) evvelce gece namazına kalkmayı itiyad (alışkanlık) haline getirdiği halde bilahare bunu terketmiş, Peygamber (s.a.v.) de durumu bildiği için kinaye yolu ile onu uyarmıştır. Yani onu kastetmiştir.

 

Hadis, gece namazına teşvik edicidir. Aynı zamanda şunu da belirtir : Gece namazına devam eden bir kimse sonradan bu güzel alışkanlığı bırakmamalıdır.

 

Sindi de: "Hadis şunu ifade eder: Gece namazına uzun süreyi ayırmak, bazen tümünü terketmeye yol açar. Bu sebeple gece namazına normal bir zamanı ayırmak daha uygundur. Nitekim falan adam gece namazına fazla vakit ayırıyordu. Sonra bunu tamamen bıraktı. Sen onun gibi olma. Normal bir süreyi ayır ki bunu sürdüresin.

 

Bu hadis üzerine AbduIlah (r.a.) vefat edinceye kadar gece namazına devam etmiştir." der.