SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1258 >>

151 - (SAVAŞTA) TEHLİKE ZAMANINDA NAMAZ KILMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI  BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. أَنْبَأَنَا جرير، عَن عبيد اللَّه بْن عمر، عَن نافع، عَن ابن عمر؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ، في صلاة الخوف ((أن يكون الإمام يصلي بطائفة معه. فيسجدون سجدة واحدة. وتكون طائفة منهم بينهم وبين العدو. ثم ينصرف الذين سجدوا السجدة مع أميرهم. ثم يكونون مكان الذين لم يصلوا. ويتقدم الذين لم يصلوا فيصلوا مع أميرهم سجدة واحدة. ثم ينصرف أميرهم وقد صلى صلاته. ويصلي كل واحد من الطائفتين بصلاته سجدة لنفسه. فإن كان خوف أشد من ذلك، فرجالاً أو ركباناً)). قَالَ: يعني بالسجدة الركعة.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'den rivayet edildiğine göre : Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) salat-ı havf hakkında şöyle buyurdu, demiştir:

 

«İmam bir grubla namaza başlar, birlikte bir secde (rekat) kıIarlar. Bir grup da namaza duranlar ile düşman arasında bulunur. Sonra emirle beraber bir rek'at kılmış olanlar gidip düşmana karşı (bekliyen ve) henüz namaz kılmamış olanların yerinde bulunacak. Bu defa namaz kılmamış olan grup gelip emirleri ile beraber bir secde (rek'at) kılacaklar. Sonra emir, kendi namazını bitirmiş olarak çıkıp gidecek ve her grup kendi kendine kalan bir rek'ati kılacaktır. Eğer daha şiddetli bir korku varsa herkes kendi kendine yaya veya binici olarak namaz kılacaktır.»  Ravi demiştir ki: Secde ile rek'at kastediyor."

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai, Tahavi ve Beyhaki de bunu benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Hanife, Onun arkadaşları, Evzai ve Malikiler'den Eşheb bu şekli seçmişlerdir. EI-Menhel yazarının beyanına göre bu şekilde namaz kılınırken imam selam verdikten suiıra ikinci grubun düşman'a karşı durmak üzere gitmesi ve birinci grubun geri dönerek kalan namazı eski yerlerinde kılması Hanefi'lerce mendubtur. Şayet geri dönmeyip oldukları yerde namazıııı tamamlarsa caizdir. İkinci grubun da daha sonra eski yerlerine dönüp orada namazını tamamlaması menduptur.

 

İbnü'l-Humam, Fethü'l-Kadir'de bu hadisi ve İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın hadisini zikrettikten sonra: 'Bu hadislerin Ebu Hanife'nin seçtiği kılış tarzının tamamına delalet etmediği açıktır. Ebu Hanife'nin görüşüne eksiksiz delalet eden hadis, İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet olunan hadistir.' demiştir .