SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1259 >>

DEVAM: 151 - (SAVAŞTA) TEHLİKE ZAMANINDA NAMAZ KILMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI  BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا يحيى بْن سعيد القطان. حَدَّثَني يحيى بْن سعيد الأنصاري، عَن القاسم بْن مُحَمَّد، عَن صالح بْن خوات، عَن سهل بْن أبي حثمة؛

 - أنه قال في صلاة الخوف، قَالَ: يقوم الإمام مستقبل القبلة. وتقوم طائفة منهم معه. وطائفة من قبل العدو. ووجوههم إلى الصف. فيركع بهم ركعة. ويركعون لأنفسهم ويسجدون لأنفسهم سجدتين في مكانهم. ثم يذهبون إلى مقام أولئك. ويجيء أولئك. فيركع بهم ركعة. ويسجد بهم سجدتين. فهي له ثنتان ولهم واحدة. ثم يركعون ركعة ويسجدون سجدتين.

قال مُحَمَّد بْن بشار: فسالت يحيى بْن سعيد القطان عَن هذا الحديث. فحدثني عَن شعبة، عَن عَبْدُ الرحمن بْن القاسم، عَن أبيه، عَن صالح بْن خوات، عَن سهل بْن أبي حثمة، عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ بمثل حديث يحيى بْن سعيد. قَالَ: قال لي يحيى: اكتبه إلى جنبه. ولست أحفظ الحديث، ولكن مثل حديث يحيى.

 

Sehl bin Ebi Hasme (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; salat-ı havf (korku namazı) hakkında şöyle demiştir :

 

İmam kıble'ye  doğru namaza durur. Cemaattan bir grup da onunla beraber durur. Diğer grup düşmana karşı ve yüzleri namaz kılanlara dönük olarak bekler. İmam, namaza duranlara bir rekat kıldırdıktan sonra bunlar kendi kendilerine rüku' eder, secdelerini aynı yerde yapıp (namazlarını bitirdikten) sonra düşmana karşı bekliyenlerin yerine giderler ve oradakiler gelir. İmam gelenlere bir rekat kıldırır ve birlikte iki secde ederler. Artık namaz imam için iki ıek'at olmuş olur, gelenler için de bir rekat olmuş olur. Sonra bunlar bir rek'at daha kılar ve secdelerini yaparlar.

 

Muhammed bin Beşşar demiştir ki -. Ben bu hadisi Yahya bin Said el-Kattan'a sordum. Yahya bana Şu'be'den (rivayet etti.) O da Abdurrahman bin el-Kasım'dan (rivayet etti), O da babasından (rivayet etti), O da Salih bin Havvat'tan (rivayet etti), O da Sehl bin Ebi Hasme'den (rivayet etti.), O da Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den Yahya bin Said (el-Ensari)'nin hadisinin mislini rivayet etti.

 

Muhammed bin Beşşar demiştir ki: Yahya bin Said el Kattan bana dedi ki: Şu'be'nin hadisini Yahya bin Said el-Ensari'nin hadisinin yanına yazıver. Een Şu'be'nin hadisini hıfzetmiş değilim. Lakin Yahya'nın hadisinin mislidir."

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Ebu Davud, Nesai, Tirmizi, Beyhaki, Darekutni ve Tahavi benzer lafızlarla ve çeşitli senedlerle rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: MüeIIifimiz Yahya bin Said el-Kattan'dan sonra birisi Yahya bin Said el-Ensari'den, diğeri Şu'be'den olmak üzere senedIerde az değişiklikle rivayet etmiştir. Birincisi Sehl'den mevkuf olarak, ikincisi merfu' olarak rivayet edilmiştir. Ancak ikincide hadis metni rivayet olunmamıştır.

 

Ebu Davud da birisi Yahya bin Said el-Ensari'den, diğeri Yezid bin Numan'dan olmak üzere iki tarikle rivayet etmiştir. Orada Yahya'dan yapılan rivayette: 'İmam teşehhüde oturunca ikinci grubu beklemeden selam verir, ikinci grup da namazını tamamladıktan sonra selam verir,' denilmiştir. Yezid'in rivayetinde: 'İmam, oturarak ikinci grubu bekler. İkinci grup kalkıp ikinci rek'atini kıldıktan sonra imam bunlarla selam verir,' denilmiştir. 

 

Müellifin rivayetinde bu hususta bir açıklık yoktur. Fakat ifade tarzı, imam'ın ikinci grubu beklememesine daha uygundur. Müellifin (İbn-i Mace'nin) rivayeti, Yahya yoluyla olduğu için, Yahya'dan olan Ebu Davud'daki rivayete uygun olarak yorumlanması tercihe şayandır. Ebu Davud'un rivayetine göreMalik.Yezid'in rivayetini daha sevimli görmüştür. EI-Menhel'in naklen beyanına göre Malik, Yahya'nın rivayetini de beğenmiştir. Özetle iki şekilde olabilir. İmam isterse teşehhüdde ikinci grubu bekler, beraber selam verirler. Dilerse onları beklemeden selam verir.

 

Cumhur ve Şafii. SehI'in hadislerini, düşmanın Kıble'den başka bir yönde olduğu duruma yorumlamışlardır.

 

Şafii, Malik ve Ahmed, SehI'in hadisinde tarif edilen kılış tarzını seçmişlerdir. Bu kılış tarzına "Zatür-Rikaa" kı!ışı denilmiştir. Çünkü Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) bu savaşta böyle kıldırmıştır.