SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1266 >>

153- İSTİSKA NAMAZI HAKKINDA GELEN HADİsLER BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد، ومُحَمَّد بْن إسماعيل. قالا: حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن سُفْيَان، عَن هشام بْن إِسْحَاق بْن عَبْد اللّه بْن كنانة، عَن أبيه؛ قَالَ:

 - أرسلني أمير من الأمراء إلى ابن عباس أسأله عَن الصلاة في الاستسقاء. فقال ابن عباس: ما منعه أن يسألني؟ قَالَ: خرج رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ متواضعاً متبذلاً متخشغاً متضرعاً. فصلى ركعتين كما يصلي في العيد. ولم يخطب خطبتكم هذه.

 

İshak bin Abdilluh bin Kinane (r.a.)'den: şöyle demiştir :

 

İstiska'daki namazı (n durumunu) (Abdullah) bin Abbas (r.a.)'a sormam için emirlerden birisi beni ona gönderdi, (ishak gidip İbn-i Abbas (r.a.)'a sorunca) ibn-i Abbas (r.a.): O emirin şahsen bana sormasına ne engel var? dedikten sonra şöyle dedi:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), (istiska namazına) mütevazı, önemsiz giyimli, huşu içinde, yavaş yavaş yürüyerek ve boyun eğerek çıktı. Bayramda kıldırdığı gibi iki rek'at namaz kıldırdı. Ve şu (bayram ve Cumadaki) hutbeniz gibi hutbe okumadı.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Nesai, Tirmizi, Ahmed, Hakim, Darekutni, İbn-i Hibban ve Beyhaki de bunu benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: İshak'ı İbn-i Abbas (r.a.)'a gönderen zatın Medine emiri el-Velid bin Utbe ravi Osman'ın dediğine göre el-Velid bin Ukbe olduğu Ebu Davud'un rivayetinde belirtilmiştir. (El-Velid bin Utbe veya bin Ukbe'nin, hicretin 58. yılı Medine emiri plduğu İbn-i Cerir tarafından nakledilmiştir.)

 

Hadis, istiska namazının iki rek'at olduğuna ve bayram namazına benzediğine delalet eder. Şafiiler, bunu delil göstererek, istiska namazının bayram namazı gibi olduğuna ve bayram namazında olduğu gibi bunun ilk rek'atında yedi ve ikinci rek'atında beş tekbir alınmasına hükmetmişlerdir. Şafiiler'in ikinci delili Hakim ve Darekutni'nin Muhammed bin Abdilaziz tariki ile yine İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet ettikleri bir hadistir. Hadiste ilk rek'atta yedi ve ikinci rek'atta beş tekbir alındığı tasrih edilmiştir.

 

Malik, Ahmed, İshak, Ebu Sevr ve Cumhur: İstiska namazında zevaid tekbirlerinin bulunmadığına hükmetmişlerdir. Bunlara göre, istiska namazı, rek'at sayısı, açıktan okumak ve hutbeden önce kılınması bakımından bayram namazına benzetilmiştir. Darekutni ve Hakim'in hadisi ise ravi Muhammed bin Abdilaziz'in zayıflığı nedeni ile delil olamaz.

 

İstiska hutbesinin diğer hutbeler gibi olmamasından maksat, bunun Cuma ve bayram hutbelerine benzememesidir. Çünkü bu hutbenin hemen hemen tümü dua, istiğfar, tazarru ve yakarıştan ibarettir.

 

İstiska namazının meşruluğuna ve iki rek'at olduğuna Malik, Şafii, Ahmed, Muhammed, bir rivayete göre Ebu Yusuf, Selef ve halef'in cumhliru hükmetmişlerdir. Bunlara göre istiska namazı sünnettir.

 

Ebu Hanife: İstiska namazı cemaatla kılınmaz. Bu namaz sünnet değil mendubtur. Kişilerin tek başına kılmaları caizdir. İstiska namazı dua ve istiğfardan ibarettir, demiştir.