SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1382 >>

DEVAM: 187- DUHA (KUŞLUK) NAMAZI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن النهاس بْن قهم، عَن شداد أبي عمار، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((من حافظ على شفعة الضحى، غفرت له ذنوبه، وإن كانت مثل زبد البحر)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Kim kuşluk namazının çiftine (iki rek'atine) devam ederse günahları deniz köpüğü kadar bile olsa bağışlanır.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi de bunu rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Hadis, kuşluk namazının iki rek'atine devam etmenin faziletini belirtiyor. Hadisteki muhafazadan maksat, bu iki rek'ati her gün kılmaktır.

 

Sindi'nin beyanına göre bundan yani muhafazadan maksat, bu iki rek'ati hakkıyla ve layıkı vechiyle kılmak olabilir. Bir defa olsun böyle kılanın sözkonusu mükafata kavuşması umulur.

 

''... Deniz köpüğü kadar ... '' ifadesinin kullanılmasına gelince; Tuhfe yazarının beyanına göre deniz köpügü halk arasında çoklukla meşhur olduğu için, günahların çoklugunu ifade etmek amacıyla bu tabir kullanılmıştır.

 

Kuşluk namazı vakti, güneşin bir mızrak boyu kadar yükselmesiyle başlar. Ve güneş gök ortasına varıncaya kadar devam eder.

 

Kuşluk namazının rek'at sayısına gelince: en az iki ve en çok oniki rek'at olduğu yukarıda belirtilmiştir.

 

Cumhur'a göre kuşluk namazı sünnettir. Bu namazda Fatiha'dan sonra birinci rek'atte "Eş-Şems" suresini ve ikinci rek'atte "Ed-Duha" suresini okumak müstehabtır.