SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1384 >>

189- HACET NAMAZI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا سويد بْن سعيد. حَدَّثَنَا أبو عاصم العباداني، عَن فائد بْن عَبْدُ الرحمن، عَن عَبْد اللّه بْن أبي أوفى الأسلمي؛ قَالَ: - خرج علينا رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ فقال ((من كانت له حاجة إلى اللَّه، أو أحد من خلقه، فليتوضأ وليصل ركعتين. ثم ليقل: لا إله إلا اللَّه الحليم الكريم. سبحان اللَّه رب العرش العظيم. الحمد للّه رب العالمين. اللّهم! إني أسألك موجبات رحمتك، وعزائم مغفرتك، والغنيمة من كل بر، والسلامة من كل إثم، أسألك ألا تدع لي ذنباً إلا غفرته. ولا هماً إلا فرجته، ولا حاجة هي لك رضاً إلا قضيتها لي. ثم يسأل اللَّه من أمر الدنيا والآخرة ما شاء. فإنه يقدر)).

 

هذا الحديث قد أخرجه الترمذي وقال: هذا حديث غريب، وفي إسناده مقال. لأن فائد بْن عَبْدُ الرحمن يضعف في الحديث. وفائد هو بْن عَبْدُ الرحمن يضعف في الحديث. وفائد هو أبو الورقاء.

 

Abdullah bin Ebi Evfa el-Eslemi (r.a.)'den; şöyie demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yanımıza çıkıp gelerek buyurdu ki: «Her hangi bir kimsenin Allah katında bir haceti veya Allah'ın mahlukatından bir kimsenin yanında ihtiyacı olursa; abdest alıp iki rek'at namaz kılsın. Sonra şöyle dua etsin:  'Halim ve Kerim olan Allah'tan başka ilah yoktur. Büyük arşın Rabbi olan Allah Teala'yı tesbih ve tenzih ederim. alemlerin Rabbı olan Allah'a hamdolsun.

 

Allah'ım! Şüphesiz ben Senin rahmetine vesile olan sebepleri, mağfiretini gerektiren hasletleri, her hayrın ganimetini ve her günahtan selamette olmayı senden dilerim.

 

(Allah'ım!) Her günahımı bağışlamanı, her kederimi gidermeni ve rızana uygun her hacetimi yerine getirmeni Senden isterim! Sonra dünya ve ahiretle ilgili dileğini Allah'tan iste. Çünkü şüphesiz O dilek takdir edilir.»

 

Not: Bu hadisi Tirmizi de tahric ederek garib olduğunu söylemiştir. Hadisin isnadı söz götürür. Çünkü ravi Faid bin Abdirrahman, hadiste zayıftır. Faid, Ebu'l-Varka'dır.

 

AÇIKLAMA: Tirmizi bunu rivayet etmiş, yalnız dua'nın sonunçlaki parçayı rivayet etmemiştir. Bir de hacet namazı kıldıktan sonra hadisteki duaya başlamadan önce kişinin Allah'a sena ve Peygamberine salavat getirilmesi ilavesi vardır.

 

Halim: Suç işleyeni cezalandırmakta acele etmeyen ve cezayı geciktiren demektir.

Kerim: Kul'un istihkakı olmaksızın ve minnet etmeden ikram eden demektir.

 

«Rahmetine vesile olan sebepler ... » İbnü'l-Melik'in dediğine göre ilahi rahmete vesile olan fiiller, sözler ve vasıflardır.

 

Tıybi ise; Hadisteki "Mucibat" kelimesi, "Mucibe'nin çoğuludur. "Mücibe" Sahibini cennetlik eden kelimedir, demiştir.

 

Azaim: "Azimet'in çoğuludur. Tıybi'nin dediğine göre azimetlerden maksat, ilahi mağfirete kavuşmayı pekiştiren amellerdir.

 

Birr: Aliyyu'l-Kari tarafından taat ve ibadet olarak yorumlanmıştır.

 

Hadis, günahlardan masum olmayı dilemenin caizliğine delalet eder. Bazıları: Günahlardan masum olmak Peygamberlere ve meleklere mahsus olduğu için bunu istemek caiz değildir, demişler ise de bu söz reddedilmiştir. Çünkü Peygamberler ve meleklerin günahsız olmaları vacibtir. Başkalarının günahsız olması caizdir. Caiz olan bir şeyi istemek caizdir. Şu var ki Peygamberlere karşı saygısızlık yapmamak için günahlardan masum olmayı değil, günahlardan korunmayı dilemek uygundur.