SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1513 >>

28- ŞEHİTLER ÜZERİNDE NAMAZ KILMAK VE ONLARI DEFNETMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن عَبْد اللّه بْن نمير. حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ عياش، عَن يزيد بْن أبي زياد، عَن مقسم، عَن ابن عباس؛ قَالَ:

 - أتي بهم رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يوم أحد. فجعل يصلي على عشرة عشرة. وحمزة هو كما هو. يرفعون وهو كما هو موضوع.

قال السندي: يظهر من الزوائد أن إسناده حسن.

 

Abdullah bin Abbas (r.a.)'den; şöyle demiştir: Uhud (savaşı) günü şehidlerin cenazeleri Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına getirildi. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sırayla onar cenaze grubu üzerinde namaz kıldırmaya başladı. Hamza (r.a.)'ın cenazesi olduğu gibiydi. Diğer cenazeler (namaz bitiminde)   kaldırılıyor (ve yerlerine başka cenazeler konuluyordu) Hamza (r.a.)'ın cenazesi, konulduğu gibiydi."

 

Not: Sindi demiştir ki: Bunun senedinin hasen olduğu Zevaid'den anlaşılıyor.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisi Hakim, Tabarani ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

Uhud şehitlerinin yetmiş kişi olduğu ma'lumdur. Bu hadise göre şehitlerin cenazeleri, Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)'in bulunduğu semte getirilmiş, ResuluIlah (sallallahu aleyhi ve sellem) bunların namazını kıldırmıştır. Her defasında on cenaze üzerinde namaz kılmış, Peygamber (s.a.v.)'in amcası Hz. Hamza (r.a.)'ın cenazesinin namazı ilk grubun içinde kılınmış, namaz bittikten sonra Hz. Hamza (r.a.)'ın cenazesi hariç, diğer cenazeler kıldırılarak yerlerine dokuz cenaze getirilmiş, bu defa Hz. Hamza (r.a.) dahil bu grubun cenaze namazı kılınmış. Her defasında gruplar değişmiş, fakat Hamza (r.a.)'ın canazesi kaldırılmadığı için her grupla birlikte tekrar tekrar onun namazı kılınmıştır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Bu hadise göre şehidIer üzerinde cenaze namazını kılmak meşrudur. Bu husustaki alimlerin görüşleri, bundan sonra gelecek hadisin izahıda anlatılacaktır.

2- Bir cenaze üzerinde bir kaç defa namaz kılınabilir.

3- Birkaç cenaze üzerinde bir defa namaz kılmak meşrudur.

 

 

ŞAFİİ’YE GÖRE BU HADİS VE ŞEHİD CENAZESİ:

 

Bu hadis hem zayıf hem de yanlıştır. İmam Şafii (r.a.) "bunu rivayet eden kişinin kendisi için haya etmesi [utanması] gerekir" demiştir.

 

[*] - Buhari ve Müslim'de yer alan şu rivayete gelince; Nebi (s.a.v.) bir gün Uhud' da şehid olanlara ölülere kıldığı namaz gibi namaz kıldı.

 

Buhari'de yer aldığına göre bu, Uhud savaşından sekiz yıl sonra, hayatta olanların ölülere veda etmesi gibi bir namazdı. (Buhari, Meğazi, 4042; Müslim, Fedail, 5933)

 

Bu ifadelerde yer alan "salat' sözcüğü ile kastedilen şey [cenaze namazı kılmak değil] dua etmektir. Yani Nebi {s.a.v.} ölülere dua ettiği gibi Uhud şehitlerine de dua etmiştir. Nitekim salat kelimesi "Onlar için dua et! Çünkü senin dua etmen onlar için bir sükun [huzur] kaynağıdır" [Tevbe, 103] ayetinde dua etmek anlamında kullanılmıştır.

 

[*] - İcma da bunun böyle olduğunu [yani şehidlerin yıkanmaksızın ve namazları kılınmaksızın defnedileceğini] göstermektedir. Çünkü bize göre şehidlerin cenaze namazı kılınmaz. Karşı görüş sahibi olan Ebu Hanife'ye göre ise bir kabrin yanında üç gün geçtikten sonra cenaze namazı kılınmaz.

 

Şehidlerin yıkanmaması ve cenaze namazlarının kılınmamasının hikmeti onlar üzerinde şehidliğin izlerini bırakmak ve insanların dua etmelerine muhtaç olmadıklarını göstermek suretiyle onların değerini yüceltmektir.

 

[Soru]:  Nebiler ve resuller, şehitlerden daha faziletli oldukları halde onların namazı kılınmaktadır. [Nasılolur da daha düşük seviyede olan şehitlerin cenaze namazı kılınmaz?]

 

[Cevap]  Şehitlik, kişinin kendi çabası ile ulaşabileceği bir fazilet olduğundan [yukarıdaki hükmün benimsenmesiyle] insanlar şehitliğe teşvik edilmiş olmaktadır. Nebilik ve resullük ise insanın kendi emeği ile ulaşabileceği bir şey değildir.