SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1447 >>

4- HASTA ÖLÜM DÖŞEĞİNE DÜŞTÜĞÜ ZAMAN ONUN YANINDA NE KONUŞULACAĞI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة، وعلي بْن مُحَمَّد. قالا: حَدَّثَنَا أبو معاوية، عَن الأعمش، عَن شقيق، عَن أم سلمة؛ قالت:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((إذا حضرتم المريض أو الميت، فقولوا خيراً. فإن الملائكة يؤمنون على ما تقولون)).فلما مات أبو سلمة أتيت النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ فقلت: يا رسول اللَّه! إن أبا سلمة قد مات. قال ((قولي اللّهم اغفر لي وله، وأعقبني منه حسنة)). قالت: ففعلت. فأعقبني اللَّه من هو خير منه. محمد رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ.

 

Ümmü Seleme (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Hasta veya ölünün yanında hazır bulunduğunuz zaman hayır (lı şey) söyleyiniz. Çünkü şüphesiz melekler söylediklerinize: amin! derler.»

 

Ebu Seleme (r.a.) vefat ettiği zaman ben. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına vararak: Ya Resulallah! Ebu Seleme (r.a.) öldü, dedim. Buyurdu ki: «De ki-. Allah'ım! Bana ve ona mağfiret eyle. Ve onun arkasından bana salih bir halef ver.»

 

Ümmü Seleme (r.a.) demiştirki: Ben (bunu) yaptım. Allah bana ondan hayırlı bir eş verdi, (ki) Allah'ın Resulü Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'dir.»

 

 

Diğer tahric: Müslim, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadis, ölüm döşeğine giren hasta ziyaretine giden veya cenazeye giden kimselerin; hasta ve ölü için hayır duası yapmalarını emretmiştir. Şu halde hadisin « ... hayır söyleyiniz.» emrinden maksad, hayırla dua etmektir. Zira bunu takib eden: «Çünkü şüphesiz melekler sizin söylediklerinize: Amin! derler.» cümlesi, bir duanın yapıldığına delalet eder.

 

Meleklerin; Amin demesi, dua'nın makbul olmasına delalet eder. "...Hayır söyleyiniz'' cümlesinden maksad: 'Hasta ve ölü hakkında iyi konuşun, kötü konuşmayın' olabilir. Çünkü İbn-i Ömer (r.a.)'in rivayet ettiği bir hadiste Peygamber (s.a.v.):

 

«Ölülerinizin iyiliklerini anlatınız, kötülüklerini anlatmaktan sakınınız.» buyurmuştur.

Cümle böyle yorumlanınca meleklerin amin demesinden maksad, meleklerin anlatılan iyililderi tasdik etmeleridir.

 

Ebu Seleme (r.a.), Ümmü Seleme (r.anha)'nın kocası idi. Vefat edince muhterem eşi Ümmü Seleme (r.anha) Peygamber (s.a.v.)'e müracaat ederek durumu haber vermiştir. Peygamber (s.a.v.) de yapılması meşru olan duayı öğretmiştir. Bu duada Ümmü Seleme (r.a.) hem kendine, hem de merhum eşine dua etmiştir. Yaptığı dua neticesinde Allah Teala Ona büyük bir ikramda bulunarak Resul-i Ekrem (s.a.v.) ile evlenmeyi nasib eylemiştir. Ümmü Seleme (r. anha) yaptığı dua'nın makbul olduğunu ve bu şerefin kendisine nasib olduğunu dile getirmiştir.

 

HADİS'İN FIKIH YÖNÜ:  Ölüm döşeğine giren hastayı ziyaret eden veya cenazeye giden kimsenin, onlara mağfiret için yakınlarına sonucun hayırlı olması için dua etmesi matlubdur.