SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1558 >>

DEVAM: 40- ŞAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا عمر بْن شبة بْن عبيدة بْن زيد. حَدَّثَنَا عبيد بْن طفيل المقريء. حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن ابن أبي مليكة القرشي. حَدَّثَنَا ابن أبي مليكة، عَن عائشة؛ قالت:  - لما مات رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ اختلفوا في اللحد والشق. حتى تكلموا في ذلك. وارتفعت أصواتهم. فقال عمر: لا تصخبوا عند رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ حياً ولا ميتاً. أو كلمة نحوها. فأرسلوا إلى الشقاق واللاحد جميعاً. فجاء اللاحد، فلحد لرَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ. ثم دفن صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ.

 

فِي الزَوائِد: هذا إسناده صَحِيْح ورجاله ثقات.

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) vefat edince kabrin lahit veya şak usulü ile kazılması hususunda sahabiler arasında ihtilaf oldu. Hatta bu hususta konuştular. Ve sesleri yükseldi. Bunun üzerine Ömer (b. el-Hattab r.a.):

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanında ne hayatta iken, nede vefat etmiş iken bağıramazsınız. -Veya buna benzer bir söz söyledi-  Şak kazıcısının ve lahit kazıcısının her ikisine de (haber) gönderiniz. dedi. (Haber gönderildi) Lahit kazıcısı geldi ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) için lahit kazdı. Sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) defnedildi.

 

Not: İsnadının sahih ve ricalinin sika olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu iki hadisin birincisi Ahmed de rivayet etmiştir.

 

Hadisler; Özellikle birinci hadis; lahitin şak'tan hayırlı olduğuna delalet eder. Çünkü Peygamberi için Allah Teala lahiti seçmiştir. Hadisler, şak usulünün de caizliğine delalet ederler. Çünkü Medine'de şak usülü ile mezar kazıcısının bulunduğu hadisten anlaşılıyor. Eğer onun yaptığı usul caiz olmasaydı kendisi men edilecekti