SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1560 >>

DEVAM: 41- KABRİ KAZMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أزهر بْن مروان. حَدَّثَنَا عَبْدُ الوارث بْن سعيد. حَدَّثَنَا أيوب، عَن حميد بْن هلال، عَن أبي الدهماء، عَن هِشَامُ بْنُ عَامر؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((احفروا وأوسعوا وأحسنوا)).

 

Hişam bin Urve (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir:

 

«Mezarları kazınız. Geniş tutunuz ve iyi yapınız.»

 

 

AÇIKLAMA: İlk hadis Zevaid türündendir. Hişam (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Beyhaki ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

Ebu Davud ve Nesai'nin rivayetlerinden anlaşıldığına göre Peygamber (s.a.v.) bu hadisi, Uhud savaşında şehid olan sahabilerin defni ile ilgili olarak buyurmuştur.

 

Beyhaki ve Nesai'nin bir rivayetine göre Hişam (r.a.) şöyle demiştir: "Biz Uhud günü müşkül durumumuzu Resulu!lah (s.a.v.)'e arzederek: Ya Resulallah! Her şehid için bir mezar kazmak bize güç gelir dedik. Resulullah (s.a.v.) :

 

''(Mezarları) Kazınız, derinleştiriniz, iyi yapın ve iki üç kişiyi bir kabre defnediniz.'' buyurdu.

Sahabiler: (Aynı kabre defnedecegimiz şehidlerden) hangisini kabrin ön tarafına defnedeceğiz? diye sordular. Buyurdu ki: ''Kur'an'ı daha çok hıfzedeni.'' Hişam (r.a.) demiştir ki: Babam (Amir) (r.a.) bir kabre defnedilen üç şehidin üçüncüsü idi."

 

Bu babtaki hadisler, kabrin geniş ve derin kazılmasını emrediyarlar. Kabrin derinliğinin miktarı hakkında alimler ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki :

 

1- Malikiler'e göre en azı, ölünün kokusuna mani olacak ve yırtıcı hayvanlardan koruyabilecek derinliktir. Derinliğin azamisi için bir sınır yoktur. Bazı Hanbeliler de böyle demişlerdir.

 

2- Şafiiler'e ve Hanbeliler'in ekserisine göre derinliğin sınırı orta boylu bir adam kabirde ayakta durup kollarını havaya kaldırdığı zaman parmak uçları yer seviyesine denk gelecek miktardır. Ömer bin el-Hattab (r.a.)'den de bu kavil rivayet edilmiştir.

 

3- Hanefi alimleri ihtilaf etmişlerdir. Bazılarına göre en az derinlik yarım boy kadardır. Bir kısmına göre ise göğüs hizasına kadardır. Daha derin olursa daha iyidir

 

Kabrin uzunluğu, ölünün boyuna göre olmalıdır. Genişlig•j ise, uzunluğunun yarısı kadar olmalıdır.