SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1561 >>

42- MEZARDA İŞARETİN BULUNMASI HAKKINDA GELEN HADİS BABI

 

حَدَّثَنَا العباس بْن جعفر. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن أيوب أبو هُرَيْرَة الواسطي. حَدَّثَنَا عَبْدُ العزيز ابن مُحَمَّد، عَن كثير بْن زيد، عَن زينب بنت نبيط، عَن أَنَس بْن مَالِك؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ أعلم قبر عثمان بْن مظعون بصخرة.

 

فِي الزَوائِد: هذا إسناد حسن. وله شاهد من حديث المطلب بْن أبي وداعة، رواه أبو داود.

 

Enes bin Malik (r.a.)'deni şöyle demiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir taşı Osman bin Ma'zun (r.a.)'in kabrine işaret yaptı.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu isnad hasendir. Davud'un el-Muttalib bin Ebi Vedaa (r.a.)'dan rivayet ettiği hadis. bu hadis için bir şahittir

 

AÇIKLAMA: Bu hadis Zevaid türündendir. Notta belirtildiği gibi bunun şahidi durumunda olan bir hadisi Ebu Davud el-Muttalib (r.a.)'den rivayet etmiş. Ayrıca Beyhaki ve İbn-i Ebi Şeybe'de el-Muttalib (r.a.)'den rivayette bulunmuşlardır. Ebu Davud'un rivayeti uzundur. O rivayette: Nebi (s.a.v.)'in; Büyükçe bir taşı Osman (r.a.)'ın baş ucuna koyarak: ~Bu taşla kardeşimin kabrini tanırım. Ve ev halkımdan ölenleri onun yanına defnederim.» buyurduğu belirtilmiştir.

 

Muhacir olup Medine'de vefat eden ve Baki'ye defnedilen ilk zat olan Osman bin Maz'un (r.a.), Peygamber (s.a.v.)'in süt kardeşi olduğu için veya onu şereflendirmek için Peygamber (s.a.v.) Ona: ''Kardeşim ... " demiştir. Osman (r.a.)'dan sonra Peygamber (s.a.v.)'in ev halkından vefat eden ilk zat, oğlu İbrahim'dir Osman (r.a.)'ın yanına defnedilmiştir.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

Kabrin tanınması için taş gibi bir işaretin konulmasının müstehablığı bu hadisten anlaşılıyor Konulacak alamet, bugünkü halkın yaptığı gibi olmamalıdır. Bilindiği gibi çoğu kimseler, bu konuda ileri giderek mezarları süslüyorlar.