SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1563 >>

DEVAM: 43- KABİRLER ÜZERİNDE BİNA YAPMAK, KABİRLERİ KİREÇ İLE YAPMAK VE KABİRLER ÜZERİNDE YAZI YAZMAKTAN NEHİY HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن سعيد. حَدَّثَنَا حفص بْن غياث، عَن ابن جريج، عَن سليمان ابن موسى، عَن جابر؛ قَالَ:

 - نهى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ أن يكتب على القبر شيء.

 

Cabir (r.a.)'den şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kabir üzerinde bir şey yazılmasını yasaklamıştır.

 

قال السندي: قال الحاكم بعد تخريج هذا الحديث في المستدرك: الإسناد صَحِيْح. وليس العمل عليه. فإن أئمة المسلمين من الشرق إلى الغرب يكتبون على قبورهم. وهو شيء أخذه الخلف عن السلف. وتعقبه الذهبي في مختصره: بأنه محدث، ولم يبلغهم النهي.

 

Not: Sindi şöyle demiştir: Hakim bu hadisi el-Müstedrek'te rivayet ettikten sonra bunun senedi sahihtir. Lakin tatbikat buna göre değildir. Çünkü doğudan batıya kadar müslümanların önder alimleri, kabirler üzerinde yazılar yazdırırlar. Bu yazı işi halef alimlerin selef alimlerden aldıkları bir şeydir, demiştir. Zehebi ise; Muhtasar adlı kitabında Hakim'in sözüne karşılık olarak: Söz konusu yazma işi sonradan icad edilmiştir. Yasaklama hadisleri o alimlere ulaşmamıştır, demiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisi notta da belirtildiği gibi Hakim de rivayet etmiştir. Hadisin zahirine göre kabir üzerinde yazı yazmak haramdır.

 

Sindi, Tirmizi'nin şerhinde: Yasağın umumi olması muhtemeldir. Kabir sahibinin adı, ölüm tarihi veya Kur'an-ı Kerim ile AIlah'ın isimlerinden bir şeyin yazılmasının, bu yasağa girmesi muhtemeldir. Çünkü bu yazıların yere düşmesi ve ayaklar altında kalması muhtemeldir, demiş; daha sonra nottaki Hakim ve Zehebi'nin sözlerini nakletmiştir.

 

Şevkani "en-Neyl"de: Kabirler üzerinde yazı yazmanın yasaklığına dair hadisin zahirine göre ölünün ismini yazmak ile başka şeyleri yazmak arasında bir fark yoktur. Bazı alimler, süsleme olmaksızın ölünün isminin yazılmasını caiz görmüşlerdir. Bunu, Nebi (s.a.v.)'in Osman bin Maz'un (r.a.)'ın kabrine (1561 nolu hadiste belirtildiği gibi) işaret olarak taş koymasına kıyaslamışlardır. Bu fetva, nassın hükmünün kıyasla hususlleştirilmesi ile hasıl olur. Cumhur nass'ın böyle hususileştirilmesine hükmetmiştir. Bu fetva, nass karşısında kıyas yapmak değildir. Ancak bu kıyasın sıhhatli olup olmaması mes'elesi vardır, demiştir.

 

EI-Menhel yazarı da şöyle demiştir: Dört mezheb imamı: Ölünlin adı, ölüm tarihi dahil herhangi bir şeyin mezar üzerinde yazılması yasaktır, demişlerdir.

Bazı Hanefi alimleri: Kabrin tanınması için ölünün isminin yazılmasında bir beis yoktur, demişlerdir. Bu kavlin delili de Nebi (s.a.v.)'in (Osman bin Maz'un (r.a.)'ın kabrine işaret olsun diye baş ucuna taş bırakmış olmasıdır

 

Hanefiler'in bazı Fıkıh alimleri ise: Kabre ihtiyaç duyulduğunda uygun yazıların yazılmasında beis yoktur, demişlerdir İbn-i Abidin: Kabre yazı yazılması nehiy edilmiş ise de ameli icma' yazı yazılmasının caizliği hakkındadır, diyerek; el-Hakim'in notta yazılı sözünü nakletmiş ve bunun, (1561 nolu) Enes bin Malik (r.a.)'ın hadisi ile kuvvet bulduğunu belirtmiştir. İhtiyaç yokken yazı yazılması caiz görülmemiştir

 

İhtiyaç halinde yazı yazılmasını caiz gören alimlere göre hadisteki yasaklarna, ihtiyaç duyulmayan hallere mahsustur.