SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1565 >>

44- DEFİN ESNASINDA KABRE TOPRAK ATMAK HAKKINDA GELEN HADİS BABI

 

حَدَّثَنَا العباس بْن الوليد الدمشقي. حَدَّثَنَا يحيى بْن صالح. حَدَّثَنَا سلمة بْن كلثوم. حَدَّثَنَا الأوزاعي، عَن يحيى بْن أبي كثير، عَن أبي سلمة، عَن أبي هُرَيْرَة؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ صلى على جنازة، ثم أتى قبر الميت. فحثى عليه من قبل رأسه ثلاثا.

 

Ebu Hureyre (r.e.)'den şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir cenaze üzerinde namaz kıldı. Sonra ölünün kabrinin yanına vararak ölünün baş tarafından kabre üç avuç toprak attı.

 

 

AÇIKLAMA: Bu hadisin Zevaid türünden olduğuna dair bir işaret yoktur. Kütüb-i Sitte'nin diğerlerinde buna rastlamadım. Bazı Fıkıh kitapıarı bu hadisi İbn-i Mace'den, bazıları da Beyhaki'den rivayet etmişlerdir.

 

Dört mezhebin Fıkıh kitabından Abdurrahman el-Cezeri: Definde hazır bulunanların, ölünün baş tarafından her iki elleri ile toprağı avuçlayıp kabre atmaları ve bunu üç defa tekrarlamaları müstehabtır. Birinci avucu atarken: «Biz sizi ancak topraktan yarattık.»; İkinci avucu atarken: «Biz sizi ancak toprağa döndürürüz,»; ve üçüncü avucu atarken: «Biz sizi tekrar topraktan çıkarırız.» (- Ta Ha 55-) nazm-ı Celillerini okuması müstehabtır.

 

Sonra kabir toprakla doldurulur. Maliki ve Hanbeli alimlerine göre avuçla toprak atılırken Kur'an'dan bir şey okunmaz, demiştir.