SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1593 >>

54- ÜZERİNDE EDİLEN NİYAHATLA TA'ZİB EDİLEN ÖLÜ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا شاذان. ح وحَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار، ومحمد ابن الوليد. قالا: حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن جعفر. ح وحَدَّثَنَا نصر بْن علي. حَدَّثَنَا عَبْدُ الصمد ووهب بْن جرير. قالوا: حَدَّثَنَا شعبة، عَن قتادة، عَن سعيد بْن المسيب، عَن ابن عمر، عَن عمر بن اْلخطَّاب،

 - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قال: ((الميت يعذب بما نيح عليه)).

 

Ömer bin el-Hattab (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu. demiştir:

 

«Ölü, üzerinde edilen niyahat ile ta'zib edilir.»

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Nesai ve Tirmizi de bunu ri vayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Niyahatın tarifi ve onunla ilgili gerekli izah, 51. babta geçti. Hadisin zahirine göre ölü, dirilerin sesli ağlaması veya ölünün iyi taraflarını anlatarak sesli ağlaması ile azab edilir. Ömer (r.a.) ve oğlu Abdullah (r.a.)'ın dahil olduğu bir cemaat böyle hükmetmişlerdir. Fakat alimlerin cumhünı; bu ve benzeri hadisleri değişık şekillerde yorumlamışlardır.

 

EI-Menhel yazarı, bu yorumları şöyle sıralar:

 

1- İbrahim el-Harbi, el-Müzeni ve Şafii mezhebine mensub başka alimlere göre dirilerin ağlaması ile ölünÜn ta'zib edilmesi; ölünün, diriler ağlasınlar diye vasiyyet etmesi ve bu vasiyyetin yerine getirilmesi haline mahsustur. Ebu'l-Leys es-Semerkandi: Bu yorum, tüm ilim ehlinin kavlidir, demiştir. Nevevi de bu kavlin cumhura ait olduğunu söyliyerek:

 

Sahih olanı da budur, demiştir. Cumhur demiştir ki: Ölünün vasiyyeti üzerine ağlamaya ölü sebep olmuş olur. Bu yüzden de ta'zib edilir. Ama ölü vasiyyet etmediği halde ölümünden sonra yakınlarının ağlamasıyla ta'zib edilmez. Çünkü Allah Teala: (mealen) «Hiç bir günahkar, başkasının günahını yüklenmez." (Fatır 18) buyurmuştur.

 

2- Davud-i Zahiri ve alimlerden bir grup; bu hadisi, ölünün ölmeden önce yakınlarını ağlamaktan men etmeyi ihmal etmesi haline yorumlamışlardır. En-Neyl'den İbnü'l-Murabit'in şöyle dediği nakledilmiştir: Kişi, sesli ağlamanın yasaklığını bildiği, yakınlarının ağlıyacaklarını anladığı halde bunun haramlığını öğretmediği ve onları men etmediği zaman yakınlarının ağlamasıyla ta'zib edilince kendi fiilinden dolayı ta'zib edilir. Başkasının fiilinden dolayı ta'zib edilmez.

 

3- İbn-i Hazm ve bir cemaat, hadisi şöyle yorumlamışlardır: Ölü, yakınları ağlarken dile getirdikleri vasıflarından dolayı ta'zib edilir. Zulüm ve haksızlıkla geçirdiği mevkii, görevi; Allah'a isyan etmek yolunda kuIlandığı cesareti ve yerli yerince kullanmadığı cömertliği gibi

 

4- Bazı alimlere göre hadisteki ta'zib'ten murad, dirilerin sesli ağlaması sebebiyle meleklerin ölüyü kınamalarıdır.

 

5- Mütekaddim alimlerden Ebu Ca'fer Taberi, iyaz ve müteahhirden bir cemaat, şu yorumu tercih etmişlerdir: Hadisteki ta'zibten maksad, dirilerin niyahatından dolayı, ölünün elem duymasıdır.

 

El-Fetih yazarı: Bütün bu yorumları ölülerin durumlarına göre toplamak mümkündür. Mesela adeti niyahat olan ölü, bu adetinden dolayı azab görür. Yakınlarının ağlaması için vasiyyet eden kişi, vasiyyetinden dolayı ta'zib edilir. Zalim bir kimse ölünce, dile getirilen efali nedeniyle ta'zib edilir. Yakınlarının niyahat edeceklerini bilip de onları men etmeyi ihmal eden kişi, eğer ağlamalarına razı değilse niçin ihmal etti diye kınanmakla ta'zib edilir. Eğer buna razı ise, rızasından dolayı ta'zib edilir. Bütün bu durumlardan selamette olup, ihtiyatan yakınlarını ağlamaktan men ettiği halde ölümünden sonra yakınları muhalefet ederek niyahat ederlerse bu ölünün ta'zibi, onların muhalefetinden ve Allah'a isyan etmelerinden dolayı duyduğu elem ve üzüntüden ibarettir, demiştir.