SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1614 >>

DEVAM: 61- GURBETTE ÖLEN KİMSE HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا حرملة بْن يحيى. قَالَ: حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن وهب. حَدَّثَني حيي بْن عَبْد اللّه المعافري، عَن أبي عَبْدُ الرحمن الحبلي، عَن عَبْد اللّه بْن عمرو؛ قَالَ:

 - توفي رجل بالمدينة ممن ولد بالمدينة. فصلى عليه النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ فقال: ((ياليته مات في غير مولده)). فقال رجل من الناس: ولم؟ يا رسول اللَّه! قال: ((إن الرجل إذا مات في غير مولده قيس له من مولده إلى منقطع أثره في الجنة)).

 

Abdullah bin Amr (r.a.)'den şöyle demiştir: Medine doğumlulardan bir adam Medine vefat etti Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun cenaze namazını kıldırdıktan sonra: «Keşke doğduğu yerden başka bir yerde ölseydi.» buyurdu. Cemaat'den bir adam:

 

''Niye ya Resulallah'' dedi. Efendimiz: «Şüphesiz adam doğduğu yerden başka bir yerde ölürse cennette onın için doğduğu yerden ecelinin kesildiği yere kadar mesafe ölçülür. » buyurdu.

 

 

Diğer Tahric: Nesai, Cenaiz; Müsned: 6369

 

AÇIKLAMA: Hadıs, gurbet diyarında ölmenin faziletine delalet eder. Hadisin zahirine göre gurbette ölen adama, öldüğü yer ile memleketi arasındaki mesafe kadar cennette yer verilir. Bu yer, gurbette öldüğü için verilir. Başka iyiliklerden dolayı fazla yer verilmesine bu hadis mani değildir. Sindi'nin beyanına göre bazı alimler: Bu hadis, gurbette ölen kimsenin kabrinin bu kadar genişletileceğine dairdir, demişler ise de hadis bu manaya pek delalet etmez.

 

Medine'de ölmenin fazileti hakkında hadisler varken Medine'de ölen adam için Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in:

 

«Keşke doğduğu yerden başka bir yerde ölseydi." temennisinden maksad, Medine'de ölmemesini dilemek değildir. Sindi'nin dediği gibi Nebi (s.a.v.)'in maksadı şu olabilir: Keşke bu adam Medine'ye hicret etmiş bir yabancı olsaydı. Veya buna benzer bir temenni olabilir. Zaten hadisteki ifadeye dikkat edilirse gayenin; Medine'den başka bir yerde ölmesi değil, doğduğu yerden başka bir yerde ölmek temennisi olduğu görülür.