SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1633 >>

DEVAM: 65- NEBİ (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN VEFATI VE DEFNİNİN ANLATILDIĞI BAB

 

حَدَّثَنَا إِسْحَاق بْن منصور. أَنْبَأَنَا عَبْدُ الوهاب بْن عطاء العجلي، عَن ابن عون، عَن الحسن، عَن أبي بْن كعب؛ قَالَ:

 - كنا مع رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ وإنما وجهنا واحد. فلما قبض نظرنا هكذا وهكذا.

 

Ubey bin Ka'b (r.a.)'den; şöyle demiştir: Biz, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber iken hedef ve gayemiz tek idi. O, vefat edince biz şöyle baktık, böyle baktık.  (Hedeflerimiz ayrıldı.)

 

 

AÇIKLAMA: İbn-i Ömer'in hadisinin Zevaid türünden olduğuna dair bir kayda rastlamadım. Onunla beraber diğer Kütüb-i Sitte'nin hiç birinde bulamadım. Ahmed b. Hanbel'in müsnedinde rivaye!. edilmiştir

 

Bu hadıste İbn-i Ömer (r.a.) Nebi (s.a.v.)'in devrinde sahabilerin zühd ve takva konusunda daha titiz davrandıklarını ifade eder. Çünkü eşler arasında vuku bulan özel bir söz veya fiil hakkında vahyin gelmesi ve Kur'an ayetinin gelmesi mümkündü Sahabiler böyle bir duruma maruz kalmamak için çok dikkatli davranırlardı. Nebi (s.a.v.)'in vefatından sonra bu korku kalmadığı için zühd ve takva konusunda eski titizlik kalmamıştır. Bu söz yanlış anlaşılmasın. Yani sahabilerin Nebi (s.a.v.)'i vefatından sonra haşa hata işlemeye cesaret. ettikleri sanılmasın. Böyle bir şey olmamıştır Gaye şudur. Nebi (s.a.v.)'in vefatıyla din kemale ermiştir. Helal ve haram, sünnet ve mekruh ile mübahlar yerleşmişti Meşru görülen her hangi bir hareketin haram kılınması ve bu konuda ayetin inmesi durumu kalmamıştı. Sahabiler meşru saydıkları ve bildikleri davranış ve hareketlerde bulunmaktan çekinmezlerdi. Bütün mes'ele bundan ibarettir.

 

Ubeyy b. Ka'b (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendir.  Ubeyy (r.a.)'in maksadı şudur. Nebi (s.a.v.) hayatta iken hepimizin hedefi İslarnı ayakta tutmak ve yüceltmek idi. Hedef ve gayemiz bir idi. Birlikte hareket ediliyordu Nebi (s.a.v.) vefat edince maksadlar, gayeler ve önemli tutulan mes'eleler dağıldı. Kimisi dünyevi maksatlal'u, kimisi başka gayelere eğildi.