SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1668 >>

DEVAM: 12- GEBE VE SÜT EMZİREN KADINLARIN ORUÇ TUTMAMALARI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ الدمشقي. حَدَّثَنَا الربيع بْن بدر، عَن الجريري، عَن الحسن، عَن أَنَس بْن مَالِك؛ قَالَ:

 - رخص رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ للحبلى التي تخاف على نفسها، أن تفطر. وللمرضع التي تخاف على ولدها.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den: şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) nefsine zarar gelmesinden korkan hamile kadın ve çocuğuna zarar gelmesinden korkan emzikli kadın için Ramazan orucunu tutmama ruhsatını vermiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Müelliften başka kim tarafından rivayet edildiğini bilemediğim bu hadis; gebe veya emzikli kadının Ramazan orucunu tutmayabileceklerine delalet ediyor. Alimlerin bu husustaki görüşleri şöyledir:

 

1- Ebu Hanife, arkadaşları ve Ebu Sevr'e göre hamile ve emzikli kadın kendilerine veya çocuklarına zarar geleceklerinden korktukları zaman Ramazan orucunu tutmayabilirler. Güçleri yettiği zaman kaza etmeleri gerekir. Bunların fidye ödemeleri gerekmez. Çünkü bunlar hasta gibi ma'zurdurlar. Hastaya gereken şey, Kur'an'ın hükmüyle güne gün kaza etmektir.

 

2- Şafii ve Ahmed'e göre gebe veya emzikli kadın yalnız kendilerine veya kendileriyle beraber çocuklarına zarar geleceğinden korktukları takdirde oruç tutmayabilirler. Ve güne gün kaza ederler. Şayet yalnız çocuklarına zarar geleceğinden korkarlarsa güne gün kaza etmekle beraber, tutmadıkları her gün için bir fitre miktarı (2 kilo 240 gr. buğday) fidye vereceklerdir. Güne gün kaza edecekler, çünkü hasta gibi dÜşünülürler; Fidye verecekler, çünkü oruç tutmaya güçleri yeter.

 

3- Malik, hamile kadın hakkında Hanefi alimlerinin görüşündedir. Emzikli kadın hakkında ise: Çocuğuna veya kendisine zarar geleceğinden korktuğu ve çocuğuna süt emzirecek bir kadının ücretini verecek durumda olmadığı zaman Ramazan orucunu tutmıyacak, sonra güne gün kaza edecek ve her gün için bir fitre miktarı fidye verecektir.