SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1669 >>

13- RAMAZAN (ORUCU) KAZASI HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن المنذر. حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن عمرو بْن دينار، عَن يحيى بْن سعيد، عَن أبي سلمة؛ قَالَ: - سمعت عائشة يقول: إن كان ليكون علي الصيام من شهر رمضان، فما أقضيه حتى يجئ شعبان.

 

Ebu Seleme r.a. dediki Aişe (r.anha)'dan işittim dediki: Şüphesiz üzerimde Ramazan ayına ait oruç (borç) um olurdu ve Şa'ban ayı gelinceye kadar Onu kaza etmezdim.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: EI-Menhel yazarı bu hadisin açıklaması bahsinde özetle şöyle der: Aişe (r.anha) şunu söylemek istemiştir: "Resulullah (s.a.v.) hayattayken boyrıundaki Ramazan orucunu Şaban ayına kadar kaza edemiyordum."

 

Aişe (r.anha)'nın oruç borcunu Şaban ayına kadar kaza edemeyişinin sebebi, onun Nebi (s.a.v.)'in hakkını vermekle meşgul olması ve ailevi ilişki için daima hazırlıklı bulunmasıydı. Nitekim Buhari'nin rivayetinde Yahya bin Said: Aişe (r.anha)'nın oruç borcunu daha önce kaza etmesine mani olan sebep, Onun Nebi (s.a.v.) ile meşgul olmasıydı, demiştir. Yani Aişe (r.anha) Nebi (s.a.v.)'in muhtemel cinsel arzusuna karşı oruç engelinin bulunmaması için oruç borcunu Şaban'a kadar geciktirirdi. Çünkü Aişe (r.anha), Nebi (s.a.v.)'in izni olmaksızın oruç tutmazdı Nebi (s.a.v.) bazen Ona izin vermezdi. Bir sonraki Ramazan ayının yaklaşmasıyla vakit daralınca izin verirdi. Zaten Nebi (s.a.v.) de Şaban ayında çok oruç tutardı. Bu sebeple Aişe (r.anha) oruç borcunu ancak Şaban ayında ödeme imkanını bulurdu.

 

Nebi (s.a.v.)'in cima isteği olabilir endişesiyle Aişe (r.anha)'nın oruç tutmak için Nebi (s.a.v.)'den izin istememiş olması da muhtemeldir. Bu da Onun üstün edebinden dolayıdır. Vakit daralınca yani Şaban ayı girince Nebi (s.a.v.)'den izin alarak orucunu kaza ederdi

 

Nebi (s.a.v.)'in dokuz hanımı bulunurdu. Ve nöbetleşe bunların evlerinde kalırdı Ancak nöbet usulü Nebi (s.a.v.)'e vacib değildi. Bunun aksine hareket edebilirdi. Bu sebeple Onun bütün zevceleri, Aişe (r.anha)'nın belirttiği durumdaydılar. Ve hepsi oruç borçlarını Şaban'a tehir ederlerdi. Nitekim Müslim'in bir rivayetinde Aişe (r.anha) Nebi (s.a.v.)'in eşlerinin bu durumunu belirtmiştir.

 

RAMAZAN ORUCUNUN KAZASININ GECİKTİRİLMESİ

 

Bu hadis, bir ma'zeret olduğu zaman' Ramazan orucunun kazasını Şaban ayına kadar geciktirmenin caizliğine delalet eder. Alimler bu hükümde müttefiktirler. Hadis, Aişe fr.anha)'nın bir fiilini ifade etmekte ise de Onun bu hareketinden Nebi (s.a.v.)'in habersiz olması düşünülemez. Çünkü Nebi (s.a.v.)'in hanımları, şer'i hükümleri sık sık sorarlardı. Nebi (s.a.v.)'in bu harekete karşı çıkmaması ve susması, tasvip ettiğini ifade eder.

 

Oruç borcunun geciktirilmesi, bir mazeretten dolayı olmayınca alimler değişik görüşler beyan etmişlerdir. Şöyle ki :

 

1- Hastalık, yolculul{ ve aybaşı adeti gibi bir ma'zeret dolayısıyla vaktinde tutulmayan Ramazan orucunun kazasını geciktirmek cumhura göre caizdir. Ancak tutamadığı günler sayısınca ikinci Ramazan ayı yaklaştığında derhal kaza etmek vacib olur, Te'hiri haramdır.

Şer 'i bir ma'zeret yok iken tutulmayan Ramazan orucunu geciktirmeden kaza etmek, Şafiiler'ce vacib görülmüştür. Bu tür oruç kazası te'hir edilemez.

 

2- Ebu Hanife ve arkadaşlarına göre şer'i ma'zeret olmaksızın bile tutulmayan Ramazan orucunun kaza edilmesi belirli bir vakte bağlı değildir. Bu itibarla ikinci bir Ramazan'a kadar te'hir etmek günah değildir, Yeter ki kişi bu orucu kaza etmeye kararlı olsun, Bu kararda bulunması ve borcunu kaza etmesi vacibtir,

 

3- Davud-i Zahiri'ye göre özürlü olsun, özürsüz olsun vaktinde tutulmayan Ramazan orucunu geciktirmeden kaza etmek vacibtir,