SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1670 >>

DEVAM: 13- RAMAZAN (ORUCU) KAZASI HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن نمير، عَن عبيدة، عَن إبراهيم، عَن الأسود، عَن عائشة؛ قالت: - كنا نحيض عند النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ، فيأمرنا بقضاء الصوم.

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Biz, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanındayken (Ramazan ayında) aybaşı adetini görürdük. (Temizlendikten) sonra bize (tutmadığımız günler sayısınca) orucu kaza etmemizi emrederdi.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi de bu hadisi rivayet ederek hasen olduğunu söylemiştir,

 

AÇIKLAMA: Tirmizi'deki rivayet, mealen şöyledir: "Biz Resiılullah (s.a.v.)'in yanındayken hayız adetini görürdük. Sonra temizlenirdik de orucu kaza etmeyi bize emrederdi. namazı kaza etmeyi bize emretmezdi."

 

Burada Aişe (r.anha)'nın ravisi, el-Esved'dir, Muaza'nın Aişe (r.anha,)'dan rivayet ettiği bu hadisin mislini Kütüb-i Sitte sahipleri rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetlerde yalnız namazın kaza edilmesinin emredilmediği bildirilmektedr, Müellifin 631 nolu hadisi böyledir,

 

Tirmizi, bu hadisi rivayet ettikten sonra: Aybaşı adetini gören kadının orucu kaza etmesi ve namazı kaza etmemesi hususunda alimler arasında her hangi bir ihtilafın varlığını bilmiyoruz, ilim ehlinin tatbikatı, bu hadisteki hükme göredir, demiştir,

 

Tuhfe yazarı da Aliyyu'l-Kaari'den naklen şöyle demiştir: Hadisteki hükmün hikmeti şöyle anlatılmıştır: Hayız gören kadının orucu kaza etmesi güç değildir. Çünkü oruç kazası, yılda ancak bir defa olur. Fakat namazın kaza edilmesi güçtür. Çünkü genellikle kadınlar, her ay altı-yedi gün, bazen on (on beş) gün hayız görürler. Bu duruma göre her yıl. yaklaşık olarak dört aylık namazı kaza etmek gerekir ki, bu cidden zordur.