SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1672 >>

DEVAM: 14- RAMAZAN (AYINlDAN BİR GÜN ORUÇ BOZANIN KEFARETİ HAKKINDA GELEN (HADİSLERl BABl

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة، وعلي بْن مُحَمَّد. قالا: حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن سُفْيَان، عَن حبيب بْن أبي ثابت، عَن ابن المطوس، عَن أبيه المطوس، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ: - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((من أفطر يوما من رمضان، من غير رخصة، لم يجزه صيام الدهر)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  şöyle buyurdu demiştir: «Kim ruhsat olmaksızın Ramazandan bir gün bile bile orucunu bozarsa yıl boyunca oruç tutmak Ona kafi gelmez.»

 

نقل السندي عَن البخاري قال: لا أعرف لابن المطوس حديثا غير حديث الصيام. ولا أدري أسمع من أبيه عَن أبي هُرَيْرة أم لا.

 

Not: Sindi'nin naklettiğine göre Buhari şöyle demiştir: İbnü'I.Mutavvis'in bu oruç hadisinden başka herhangi bir hadisini tanımam ve Onun Ebu Hureyre (r.a.)'in hadisini babası (el•Mutavvis'ten işitip işitmediğini bilemem.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud, Nesai ile Beyhaki, Darimi ve Darekutni de bunu rivayet etmişlerdir

Buhari de bunu ta'likan rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: EI-Menhel yazarı bu hadisin açıklaması bahsinde şöyle der. "Yani hastalık veya yolculuk gibi şer'i bir mazeret olmaksızın bile bile Ramazan ayında bir gün orucunu bozan bir kimse, devamlı oruç tutsa bile o günkü orucun fazilet ve bereketini kazanamaz. Maksad o gün yerine yıl boyunca kaza niyetiyle tutacagı oruç kafi gelmez ve kazasını yapmış sayılmaz demek değildir. Çünkü alimlerin ekserisinin hükmettigi gibi o kişi Ramazan'dan sonra kaza niyetiyle bir gün oruç tutarsa, vacib olanı yapmış olur Ve yukarıda açıklandıgı üzere kefaret ödemesi gerekir.

 

Ali ve İbn-i Mes'ud (r.a.) bu hadisin zahirini tutarak. Mazeretsiz bir gün Ramazan orucunu bozan kimseye yıl boyunca tutacagı oruç kafi gelmez, demişlerdir.

Said bin el-Müseyyeb'e göre o kişi, bozduğu bir gün yerine kaza niyetiyle otuz gün oruç tutar.

 

Dört mezhep imamları ve alimlerin ekserisine göre bu kimse, kefaretten ayrı olarak kaza niyetiyle bir gün oruç tutmakla mükelleftir.

Hadis, Ramazan orucunu, bile bile bozmanın günahının büyüklügüne delalet ediyor