SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1701 >>

DEVAM: 26- GECEDEN ORUCA NİYET ETMEK VE NAFİLE ORUCU BOZMA SERBESTLİĞİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا إسماعيل بْن موسى. حَدَّثَنَا شريك، عَن طلحة بْن يحيى، عَن مجاهد، عَن عائشة؛ قالت:

 - دخلت على رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ فقال ((هل عندكم شيء؟)) فنقول: لا. فيقول ((إني صائم)) فيقيم على صومه. ثم يهدى لنا شيء فيفطر. وقالت: وربما صام وأفطر. قلت: كيف ذا؟ قالت: إنما مثل هذا مثل الذي يخرج بصدقة. فيعطى بعضاً ويمسك بعضاً.

 

Aişe (r.a.a)'dan: Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yanıma girerek: «Yanınızda (yiyecek) bir şey var mı?» diye sorar; Biz de; Hayır, deriz. O da: «O halde ben oruçluyum» buyurarak orucu üzerinde durur. Sonra bize yiyecek bir şey hediye edilir, O da orucunu bozar (dı) Aişe (r.anha): O (böylece) bazen nafile oruç tutmuş ve bozmuştur, dedi.

 

(Ravi Mücahid demiştir ki  Ben, Aişe (r.anha) ya bu nasıl olur? diye sordum. Dedi ki: Bunun durumu, bir sadaka ile çıktıktan sonra bir kısmını verip bir kısmını tutan kimsenin durumu gibidir.

 

 

Diğer tahric: Ahmed, Ebu Davud, Nesai, Darekutni, Beyhaki ve Tirmizi'de de Aişe (r.anha)'nın hadisini kısa ve uzun metinler halinde ve benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadis, nafile oruca gündüz niyet etmenin caizliğine delalet ediyor. Ebu Hanife ve Şafii bununla hükmetmişlerdir. Bu hüküm; Ali, Ebu Eyyub-i Ensari, Huzeyfe, İbn-i Mes'ud, Ebu Talha, Said bin Cübeyr ve Nehai (r.anhum)'den de rivayet edilmiştir. Bu gruptaki alimlere göre nafile oruca öğleden önce niyet edilebilir. Adamın fecirden itibaren oruç bozucu bir şey yapmamış olması şarttır.

 

Ahmed ve Said b. el-Müseyyeb'e göre nafile oruca öğleden sonra da niyet edilebilir.

 

Malik'e göre nafile oruç için gece niyet etmek gerekir; Ancak devamlı oruç tutan için geceden niyet etmek şart değildir.

 

Züfer, el-Müzeni ve bazı alimlere göre nafile oruca da farz oruç gibi geceden niyet etmek farz değildir.

 

Hadis, nafile oruca niyetlenen kimsenin orucunu bozmasının caizliğine de delalet ediyor. Alimlerin bu husustaki görüşleri şöyledir:

 

1- Ömer, Ali, İbn-i Mes'ud, İbn-i Ömer, İbn-i Abbas, Cabir, Huzeyfe, Ebu'd-Derda. Sevri, Şafii, Ahmed ve ishak (r.a.)'e göre nafile oruca niyetlenen bir kimse, orucunu bozabilir. Ve kaza etmesi gerekmez. Bir özür yokken bozmak mekruhtur. Bununla beraber nafile orucu bozduğu takdirde kaza etmesi müstehabtır.

 

2- Zahiru'r-Rivaye'de Ebu. Hanife ve Malik'e göre başlanan nafile orucu tamamlamak vacibtir. Bir özür yokken bozmak caiz degildir. Özürsüz bozduğu takdirde günah işlemiş olur Ve kaza etmesi gerekir. Nafile urucunu bozması için babası, annesi veya hecası şefkat. dolayısıyla emretmeleri gibi bir özür dolayısıyla Orucunu bozarsa günah olmaz Malikiler'e göre kaza etmesi gerekmez, fakat Hanefiler'e göre kaza etmesi gerekir. Çünkü Malik, Ebu. Davud ve Nesai'nin Aişe (r.anha)'dan rivayet ettikleri bir badise göre Aişe (r.anha) ile Hafsa (r.anha) nafile oruçlarını özürsüz bozmuşlar, sonra durumu Peygamber (s.a.v.)'e anlatmışlar; Peygamber (s.a.v.):

"Boynunuza vebal girmiş değildir. O gün yerine bir gün oruç tutunuz.'' buyurmuştur.

 

Hanefi alimlerinden el-Münteka sahibi ile el-Kemal b. el-Hümam nafile orucu özürsüz bile olsa bozmanın mübahlığı hükmünü tercih etmişlerdir. Çünkü bu konuda hadisler sabittir.

 

Nafile oruca niyetlenip bir kaç saat oruç tuttuktan sonra bozan bir kimsenin, oruçlu durduğu saatler için sevap kazandığı, Aişe (r.anha)'nın Mücahid'e verdiği cevaptan anlaşılıyor.