SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1786 >>

DEVAM: 2- ZEKAT VERMEKTEN İMTİNA ETMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أبو مروان، مُحَمَّد بْن عثمان العثماني. حَدَّثَنَا عَبْدُ العزيز بْن أبي حازم، عَن العلاء بْن عَبْدُ الرحمن، عَن أبيه، عَن أبي هُرَيْرَة؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال: ((تأتي الإبل التي لم تعط الحق منها، تطأ صاحبها بأخفافها. وتأتي البقر والغنم تطأ صاحبها بأظلافها، وتنطحه بقرونها. ويأتي الكنز شجاعاً أقرع فيلقى صاحبها يوم القيامة. فيفر منه صاحبه مرتين. ثم يستقبله فيفر. فيقول: مالي ولك! فيقول: أنا كنزك، أنا كنزك. فيتقيه بيده فيلقمها.

 

Ebu Hureyre (r.a.h)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«(Sahibi tarafından) zekat hakkı verilmeyen develer (kıyamet günü besili ve en kuvvetli hali ile) gelerek sahibini tabanları ile çiğner, (zekatı verilmeyen) sığırlar ve koyunlar ile keçiler de gelip sahibini tırnakları ile çiğner ve boynuzları ile süser. (Zekatı verilmeyen) kenz (ticaret eşyası, para, altın ve gümüş) de kel bir erkek yılan şekline sokulmuş olarak gelir ve kıyamet günü sahibine rastlar. Sahibi iki defa ondan kaçar. Sonra (tekrar) sahibinin önüne çıkar. Sahibi yine kaçarak: Senin ile aramızda (geçmiş) ne (olay) var (ki sen peşimi bırakmıyorsun) ? diye sorar. Yılan : Ben senin (zekatı ödenmeyen) kenzinim (= malınım). Ben senin kenzinim, der. Sahibi, eli ile kendini yılandan korumaya çalışır. Yılan onun elini kıtır kıtır yer.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi: Buhari de rivayet etmiştir. Müslim de bunun benzerini Cabir bin Abdillah el-Ensari (r.a.)'den rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadislerde geçen bazı kelimeleri açıklayalım:

 

İbil: Develerdir.

Ganem : Koyunlar ve keçilerdir.

Bakar: Sığırlar nev'ine denir. Camus, inek ve öküz bunun kapsamına girer

Kurun: Karn'ın çoğuludur Boynuzlar demektir 

Azlaf: Zılf'ın çoğuludur Sığır koyun ve keçi gibi hayvanların çatal tırnağına denir

Kenz: Hazine demektir. Burada zekatı ödenmeyen mal manasına kullanılmıştır

 

Hadisler, mezkür malların zekata tabi olduğuna ve bunların zekatını ödememenin ağır bir cezaya sebep olduğuna delalet ederler llk hadis, anılan cezanın mahşerde uygulanacağına ve insanların nahşerdeki hesapları bitip cennetlik veya cehennemlik olduklarına

Allah Teala hüküm buyuruncaya kadar aralıksız devam edeceğine delalet eder. Bu hadis zekat ödemeyen kimsenin ebedi olarak azab göreceğine delalet etmez Ama zekatın farziyetini inkar ederek ödemezse kafir olur ve ebedi olarak azabta kalır. ÇünkÜ zekat kitabının başında anlattığım gibi zekatın farziyeti, Kitab, Sünnet ve İcma' ile sabittir. Bu sebeple inkarı küfrü mucibtir