SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1795 >>

7- ZEKATl VAKTİNDEN ÖNCE VERMEYE ACELE ETMEK BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيَى. حَدَّثَنَا سعيد بْن منصور. حَدَّثَنَا إِسْمَاعِيل بْن زكريا، عَن حجاج بْن دينار، عَن الحكم، عَن حجية بْن عدي، عَن علي بْن أبي طالب؛

 - أن العباس سأل النَّبي صلَّى اللَّه عليه وسلَّم في تعجيل صدقته قبل أن تحل. فرخص له في ذلك.

 

Ali bin Ebi Talib (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Abbas (bin Abdulmuttalib) (r.a.), zekatını vaktinden önce yermekte acele etmesi hükmünü Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e sormuş. Efendimiz de ona bu hususta ruhsat vermiştir.

 

 

Diğer tahric: Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi, Hakim, Beyhaki ve Darekutni de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Zekatın vakti. mal üzerinde yılın tamamlandığı tarihtir. Bir mal üzerinden bir yıl geçmedikçe zekatını çıkarmanın vacip olmadığı 1792 nolu hadis bahsinde anlatılmıştı. Orada belirtildiği gibi bu hüküm ticaret malları. altın. gümüş, para ve zekata tabi hayvanlara mahsustur. Hububat. hurma ve üzüm gibi mahsullerin zekatı bunların elde edildiği zaman ödenir. Bunlar üzerinden yılın geçmesi söz konusu değildir.

 

EI-Menhel yazarı bu hadisi açıklarken ez cümle şöyle der: "Bu hadis yıl dolmadan evvel zekatı ödemenin caizliğine delalet eder. Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezhebIeri alimleri böyle hükmetmişlerdir. Bunlara göre zekatı yıl dolmadan önce çıkarmak şu şartlara bağlıdır:

 

Mal sahibi zekatı çıkarırken nisaba malik olacak (Yani malı nisap miktarından az olmayacak.) Yıl içinde nisap miktarı hiç düşmiyecek ve yıl sonunda da nisap miktarı veya daha fazla olacaktır.

 

(Hulasa bir malın yılı dolmadan önce çıkarılan zekatın muteber sayılabilmesi için zekatın çıkarıldığı tarihten yıl sonuna kadar o malın en az nisap miktarı veya daha çok olması şarttır. Aksi takdirde verilen zekat, geçerli sayılmaz.)

 

Süfyan-ı Sevri. Davud, Rebia. Hasan-J Basri ve Malikiler'e göre yıl dolmadan zekat çıkarmak caizdir. Bunların delili: Aişe (r.anha)'nın (1792 nolu) hadisidir. Bu hadiste:

''Bir mal üzerinden yıl geçinceye kadar onda zekat yoktur." buyurulmuştur. Bir de Ebu Davud'un Ali (r.a.)'den rivayet ettiği benz€r hadistir. Bunlara göre yıl dolmadan çıkarılan zekat, vakti girmeden kılınan namaz gibidir.

 

Birinci grubtaki alimler: Bu hadisler. yıl dolmadan zekatı çıkarmanın vacip olmadığına delalet ederler. Bunda ittifak vardır. Yıl dolmadan zekat çıkarmanın caizliği de bu ve benzeri hadislerden anlaşılıyor. demişlerdir.

 

İkinci grubtaki alimlerden Maliki mezhebine mensup olanların kuvvetli kavilIerine göre yılın dolmasına bir ay kala zekat çıkarmak mekruh olmakla beraber. caizdir. Yani zekat yerine geçer.