SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1806 >>

DEVAM: 13- GANEM (KOYUN VE KEÇİ) NİN ZEKATI BABI

 

حَدَّثَنَا أبو بدر، عباد بْن الوليد. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن الفضل. حَدَّثَنَا ابن المبارك، عَن أسامة بْن زيد، عَن أبيه، عَن ابن عمر؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((تؤخذ صدقات المسلمين على مياههم)).

 

فِي الزَوائِد: اتفقوا على ضعف أسامة بْن زيد. قيل هو أسامة بْن زيد بْن أسلم.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'daan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Müslümanların zekatları (hayvan sürülerini suladıkları) suları üzerinde alınır.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Seneddeki ravi Usame bin Zeyd'in zayıflığı üzerinde alimler ittifak etmişlerdir. Bazıları bunun Usame bin Zeyd bin Eslem olduğunu söylemişlerdir

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisten maksat, mal sahiplerinin sürülerini zekat memurunun istediği yere götürmekle mükellef olmadıklarını, bilakis sürülerin sulandıkları sular nerede ise zekat memurunun oraya gidip zekat almakla mükellef olduğunu bildirmektir. ÇÜnkü su üzerinde zekat almak hem mal sahipleri için hem de zekat memuru için en uygun ve kolayalanıdır.

 

Ebu Davud ve Darekutni'nin Süveyd bin Ğafele (r.a.)'den rivayet ettikleri bir hadiste Süveyd (r.a.) Peygamber (s.a.v.)'in gönderdiği zekat memurunun hayvan sürülerinin sulandığı su başına gelerek orada zekat istediğini bildirmiştir.