SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1827 >>

DEVAM: 21- FİTR SADAKASI BABI

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّه بْن أحمد بْن بشير بن ذكوان، وأحمد بْن الأزهر. قَالا: حَدَّثَنَا مروان بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا أبو يزيد الخولاني، عَن سيار بْن عَبْدُ الرحمن الصدفي، عَن عكرمة، عَن ابن عباس؛ قَالَ:  - فرض رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ زكاة الفطر طهرة للصائم من اللغو والرفث. وطمعة للمساكين. فمن أداها قبل الصلاة، فهي زكاة مقبولة. ومن أداها بعد الصلاة، فهي صدقة من الصدقات.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) oruçluyu (işlediği) faydasız söz ve fiillerden ve çirkin, ölçüsüz laflar (in pisliğin) den temizleyici ve fakirlere yiyecek olmak üzere fıtır zekatını farz kıldı. Artık kim bunu bayram namazından önce öderse, o, makbul bir zekattır. Kim bunu bayram namazından sonra öderse o, sadakalardan birisidir."

 

 

Diğer tahric. Ebu Davud, Hakim ve Darekutni de bunu rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadis de fıtır sadakasının vacipliğine - farziyetine delalet eder. Ayrıca fıtır sadakasının oruçluyu, oruçluluk esnasında işlediği faydasız fiil ve sözlerin ve çirkin lafların pisliğinden arındırdığına delalet eder.

 

Lağw: Din veya dünya yönünden sahibine hiç bir yarar sağlamayan söz ve fiildir.

Fuhuş: Aşırı ve çirkin sözlerdir Burada bu mana kastedilmiştir.

Bu kelime cinsel münasebet anlamında da kullanılır. Fakat bu mana murad değildir .İyilikler kötülükleri giderici olduğu için fıtır sadakası bu kusurları giderir. İşte hadis fıtır sadakasının meşruiyetindeki hikmetlerden birisinin bu oldugunu, diger bir hikmetinin de bu sadakanın fakir için bir yiyecek maddesi olmasıdır. Böyle mübarek bayram günü fakirin hiç olmasa bir günlük nafakası temin edilmiş olur.

 

Hasan-İ Basri bu hadisin zahirini tutarak 'Fıtır sadakası, oruç tutması farz olanlara mahsustur. Henüz ergenlik çağına varmamış olan küçük yaştakiler için fıtır sadakası gerekmez. Çünkü oruç tutması gerekli olmadığı için, oruçlu iken işledigi bir takım kusurların bu sadaka ile temizlenmesi de söz konusu degildir, demiştir. Fakat ilim ehlinin ekserisi: Hayır, küçük yaştakiler için de bu sadakanın çıkarılması gereklidir Çünkü, bu sadakanın iki hikmeti vardır: Birisi kusurlardan arındırmak, digeri ise fakirlerin nafakasını karşılamaktır. İkinci hikmetin mevcudiyeti kafidir. Buhari, Nesai, Ebu Davud ve başkalarının İbn-i Ömer (r.a.)'dan yaptıkları bir rivayette:  "ve küçük ve büyük" ziyadesinin bulunması küçük yaştakiler için de bu sadakanın verilmesinin gerekliligine delalet eder, demişlerdir.

 

Hadisin: "Kim bunu bayram namazından önce öderse..." fıkrasından maksad şudur: Bayram namazından önce ödenen fıtır sadakası, sevabı tam ve mükemmel olarak Allah katında makbul olan bir zekattır. Bayram namazından sonra verilen fıtır sadakası ise sair zamanlarda verilen sadakalar gibidir. Şu halde bunun sevabı namazdan önce ödenenin sevabından azdır

Bu fıkra, bayram namazından sonra ödenen fıtır sadakasının kabul olmayacagına delalet etmez. Bunun da geçerliligi hakkında ümmetin icması vardır.

 

Alimler, fıtır sadakasının bayram namazından önce çıkarılmasının faziletçe üstünlügü hususunda müttefiktirler. Fakat vacip olması zamanı hususunda ihtilaf etmişlerdir. EI-Menhel yazarı bu ihtilafı anlatmıştır. Özeti şudur:

 

1. Ebu Hanife, El-Leys ve bir rivayete göre Malik: Fitr sadakası bayram günü şafak'ın dogması ile vacip olur, demişlerdir.

 

2. Sevri, Ahmed, Şafii ve İshak'a göre fıtır Ssadakası Ramazan ayının son günü güneşin batması ile vacip olur. Malik'ten gelen bir rivayet de böyledir.

 

Bu itibarla Ramazan ayının son günü güneş battıktan sonra ve henüz şafak doğmamış iken doğan bir çocuk için birinci gruba göre fıtır sadakasını çıkarmak vaciptir. Diğer gruba göre vacip değildir.

 

Bu sadakayı bayramdan bir iki gün önce vermenin caizliği hususunda Ashab-ı Kiram (r.anhum)'un icması vardır. Daha da önce vermenin hükmüne gelince:

 

1- Hanefiler'e göre her hangi bir süre ile sınırlamak kaydı olmaksızın önceden verilebilir.

2- Şafii'ye göre Ramazan'ın ilk gününden itibaren vermek caizdir

3- Malik, Kerhi ve meşhur kavle göre Hanbeliler: Bayramdan azami iki gün önce vermek caizdir. Daha erken vermek caiz değildir, demişlerdir.

 

Başka görüşler de vardır. Onları aktarmaya lüzum görmedim. Fıtır sadakasını bayram namazından sonra ve aynı gün vermenin hükmüne gelince:

 

Hanefiler'e göre caizdir, bunda bir kerahet yoktur.

Şafiiler, Hanbeliler, Ata, İshak ve bir kavle göre Malikiler : Caizdir ama bunda kerahet vardır, demişlerdir. Malikiler'in meşhur kavIine göre efdal olan bırakmamaktır.

 

Bu sadakayı bayramın ikinci gününe kadar tehir etmek ise dört mezhep alimlerine ve diğer alimlerin ekserisine göre haramdır. Kaza edilmesi gerekir. Yalnız Hanefiler'den Hasan bin Ziyad ve Davud-i Zahiri'ye göre kaza edilmesi mümkün değildir.