SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1830 >>

DEVAM: 21- FİTR SADAKASI BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن سعد المؤذن. عمر بْن حفص، عَن عمار بْن سعد، مؤذن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ، عَن أبيه؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ أمر بصدقة الفطر. صاعاً من تمر، أوصاعاً من شعير، أوصاعاً من سلت.

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'m Müezzini Sa'd (el-Karaz) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), fıtır sadakasını kuru hurmadan bir sa' veya arpadan bir sa' yahut süit (buğdaya benzeyen bir nevi arpa) den bir sa' olarak vermeyi emretti.

 

 

AÇIKLAMA: İbn-i Mace'den başka kimin bu hadisi Sa'd (r.a.)'den rivayet ettiğini bilemedim Ebu Davud, Nesai ve Darekutni bunun benzerini Abdullah bin Ömer (r.a.)'den rivayet etmişlerdir.

 

Hadiste geçen sült hububat'tan buğdaya benzer bir zahire türünün adıdır. Bazılarına göre buğdaya benzeyen arpanın bir çeşidinin ismidir. El-Menhel yazarı. Sült bir nevi arpadır, dış kabuğu bulunmadığı için buğdaya benzer. Bir kavle göre buğdayla arpa arasında bulunan ve ikisine de benzer tarafı olan bir hubübat çeşididir, demiştir.