SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1846 >>

DEVAM: 1- NİKAH'IN FAZİLETİ HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بْن الأزهر. حَدَّثَنَا آدم. حَدَّثَنَا عيسى بْن ميمون، عَن القاسم، عَن عائشة؛ قالت:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((النكاح من سنتي. فمن لم يعمل بسنتي فليس مني. وتزوجوا، فإني مكاثر بكم الأمم. ومن كان ذا طول فلينكح ومن لم فعليه بالصيام. فإن الصوم له وجاء)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف لاتفاقهم على ضعف عيسى بْن ميمون المديني، لكن له شاهد صَحِيْح.

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Evlenmek benim sünnetimdir. Kim benim bu yolum ile amel etmez ise, benden değildir. Ve evleniniz. Çünkü ben (kıyamet günü diğer) ümmetlere karşı çokluğunuzla iftihar ediciyim. Kimin evlenme harçlığı var ise evlensin. Kim (bu masrafı) bulamazsa (nafile) oruç tutmalıdır. Çünkü şüphesiz oruç, sahibi için şehvet kırıcıdır.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi zayıftır. Çünkü alimler, ravi İsa bin Meymun el-Medini'nin zayıflığı hususunda ittifak halindedir. Lakin bu hadis için sahih şahid vardır.

 

AÇIKLAMA: Bu hadis Zevaid türündendir. Notta belirtildiği gibi isnadı /zayıf ise de bunu teyid eden sahih bir şahid durumunda olan haşka hadis vardır. Şöyle ki :

 

Hadisin ilk fıkrasının benzeri Buhari ve Müslim'in Enes (r.a.)'den merfu olarak rivayet ettikleri bir hadiste şu IMızlarla geçer: " ... Ve kadınlarla evlenirim. (İşte benim yolum budur.) Kim benim bu yolumı(da gitmeyip on) dan yüz çevirirse, benden değildir.''

 

Hadisin ikinci fıkrasının bir benzerini Ahmed, Tabarani, Hakim ve Beyhaki, yine Enes (r.a.)'den merfu olarak şu lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

''Çok doğurucu ve (kocasını) çok sevici kadınlarla evleniniz. Şüphesiz ben kıyamet günü Peygamberlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar ediciyim.''

 

Müellifin 1863 nolu hadisi de bu fıkraya kısmen benzer ama görüleceği gibi senedi zayıf'tır

Hadisin bundan sonraki kısmı bir önceki hadiste geçen son kısmının mealen aynidir

Hadisteki 'Sünnet' kelimesi yol demektir. Farz ve vacibin karşılığı olan sünnet ve nafile anlamında kullanılmamıştır Bu itibarla Peygamber (s.a.v.)'in yolu anlamındaki bu kelime farz, vacib ve sünnetin hepsini kapsar. Evlenmenin kimisine farz, kimisine vacib, kimisine sünnet olduğu gibi bazı kimseler için mübah veya mekruh yahut haram olduğunu yukarda anlatmıştır.

Hadisin. "Benim bu sünnetimle amel etmeyen benden değildir.'' cümlesinden maksat Buhari ile Müslim'in Enes (r.a.)'den rivayet ettikleri ve bir fıkrasını yukarıya aldıgım hadisten de anlaşıldığı gibi.

 

"Benim evlenme yolumdan yüz çevirip buna iltifat etmeyen benden değildir.'' Bu itibarla evlenme külfet ve masrafına gücü yetmediği veya tamamen kendisini ibadete vermek gibi meşru mazeretIere binaen evlenmeyenler, bu hadisteki tehditlere maruz degildir Hadis böylelerini kapsamaz. Sindi bu durumu belirtmiştir.