SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1847 >>

DEVAM: 1- NİKAH'IN FAZİLETİ HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيَى. حَدَّثَنَا سعيد بْن سليمان. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن مسلم. حَدَّثَنَا إبراهيم ابن ميسرة، عَن طاوس، عَن ابن عباس؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((لم نر ((ير)) للمتحابين مثل النكاح)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح ورجاله ثقات.

 

(Abdullah) hin Ahhas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu. demiştir: «Sevişenler için nikah kadar sevgiyi artırıcı hiç bir şey görmedik veya görülmedi.»

 

Not: Bunun senedinin sahih ve ravilerinin sika oldukları Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Hadisteki; ... kelimesi tesniye veya çoğul olabilir Tesniye olursa «Li'l-Mütehabbeyn» olarak okunulr ve manası "Birbirlerini seven iki kişi" demektir. Çoğul olursa «Li'l-Mütehabbin» olarak okunur ve manası "Birbirlerini seven ikiden fazla kişi" demektir.

 

Hadisteki; «Görmedik» cümlesi yerine bazı rivayetlerde; «Görülmedi» cümlesinin bulunduğu anlaşılıyor. Camiü's-Sağir şarihi el-Azizi ikinci rivayeti kaydetmiştir. Müellifimizin rivayetinde her iki cümleye de yer verilmiş ve ikinci cümle parentez içine alınmıştır. Eldeki bazı nushalarda ise yalnız iki cümle mevcuttur. Mana bakımından pek bir fark yoktur. Hadis el-Hakim tarafından da yine sahih bir isnad ile rivayet edilmiştir.

 

Sindi, hadisin manası hakkında şöyle der: "Yani iki kişi arasında muhabbet bulunduğu zaman hiç bir bilgi, alaka ve münasebet, onların evlenmeleri kadar onların arasındaki sevgiyi artırmaz. Eğer muhabbetle beraber bir evlilik durumları olursa mevcut muhabbet her gün daha da kuvvetlenir ve artar."

 

El-Münavi de: Hadisten kastedilen mana şudur: Aşkın en muazzam ve etkin ilacı evlenmektir. Bu yol açık iken bundan başka bir yola başvurulmamalıd!r. Tek yol evlenmektir, der