SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1873 >>

12- (ERGİNLİK ÇAĞINA ERMİŞ BAKİRE VEYA DUL) KIZ'I HOŞLANMADIĞI HALDE ONU EVLENDİREN BABA(NIN KIYDIRDIĞI NİKAHA AİT) BAB

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا يزيد بن هارون. عَن يحيَى بن سعيد؛ أن، القاسم بن مُحَمَّد أخبره: أن عَبْدُ الرحمن بن يزيد، ومجمع بن يزيد الأنصاريين أخبراه:  - أن رجلاً يدعى خذاماً أنكح ابنته له. فكرهت نكاح أبيها. فأتت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ. فذكرت له. فرد عليها نكاح أبيها. فنكحت أبا لبابة بن عَبْدُ المنذر. وذكر يحيَى أنها كانت ثيباً)).

 

Ensar'dan olan Abdurrahman bin Yezid ile Mücemmi' bin Yezid (r.a.) (isimli iki kardeş)'den rivayet edildiğine göre: Onlardan Hizam (r.a.) isimli bir adam (Hansa adındaki) kızının nikahını yapmış, sonra kız babasının yaptığı nikah işinden hoşlanmıyarak Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına varıp (durumu) O'na anlatmıştır. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kızın babasının yaptığı nikah işini iptal buyurmuş, kız da bundan sonra Ebu Lubabe bin Abdi'l Münzir (r.a.) ile evlenmiştir.

 

Ravi Yahya o kızın dul olduğunu anlatmıştır.

 

 

Diğer tahric: Şafii, Ahmed, Buhari, Sünen sahipleri, Beyhaki ve Darekutni bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud'un rivayetinde kızın dul olup isminin de Hansa olduğu ve ravi Abdurrahman ile Mücemmi' (r.a.)'ın iki kardeş oldukları belirtilmiştir: Bazı rivayetlere göre kızın babasının ismi Hıdam'dır.

 

Hıdam veya Hizam (r.a.) Amr bin Avf oğullarından Halid el-Ensari (r.a.)'ın oğludur. Müelim'in rivayetinde Yahya'nın belirttiği diğer bazı rivayetlerde de Hansa (r.anha)'nın dul olduğu belirtilmiştir. Sevri'nin rivayetinde bakire olduğu ifadesi var ise de zayıftır. Tercih edilen rivayet onun dul olduğuna dair olan rivayettir.

 

Tekmile yazarı şöyle der: Hansa (r.anha)'nın dul olduğu rivayeti daha kuvvetlidir. Nitekim Abdürrezzak, Ebu Bekir bin Muhammed'den tahriç ettiğine göre Ensar'dan bir adam Hansa binti Hidam (r.anha) ile evlenmiş sonra adam Uhud savaşında şehid edilince Hansa'nın babası başka bir adamla onu evlendirmiş, nikahının yapıldığından haberdar olunca Hansa Peygamber (s.a.v.)'e müracaat ederek: (Ya Resulallah!) Babam benim nikahımı yapmış. Halbuki çocuğumun amcası (ile evlenmem). bana daha sevimlidir, demiştir.

 

İşte yukarıdaki rivayet Hansa (r.anha)'nın ilk kocasından çocuğunun olduğuna ve ilk kocasının Ensar'dan olduğuna delalet eden ilk kocasının ismi Enis bin Katade (r.a.) idi.

 

Hansa'nın babasının kendi başına Hansa'yı verdiği kocanın ismine rastlayamadık.

Hansa (r.anha) babasının yaptığı nikah işinden hoşlanmıyarak durumu Peygamber (s.a.v.)'e şikayet edince, Peygamber (s.a.v.) o nikahı iptal etmiş, Hansa da bundan sonra Ebu Lübabe (r.a.) ile evlenmiştir.

 

Hadisin Fıkıh yönü ve erginlik çağına varmış kız veya dul kadının hoşlanmamasına rağmen babası tarafından nikahının kıyılmasıyla ilgili alimlerin görüşleri bu babta rivayet edilen liadislerin sonunda anlatılacaktır.