SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1906 >>

DEVAM: 23- NİKAH TEBRİKİ (İÇİN SÖYLENMESİ MÜSTEHAB DUANIN BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن بشار. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن عبد اللَّه. حَدَّثَنَا أشعث، عن الحسن، عن عقيل بن أبي طالب؛  - أنه تزوج امرأة من بني جشم. فقالوا: بالرفاء والبنين. فقال: لا تقولوا هكذا. ولكن قولوا، كما قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم: ((اللهم بارك لهم وبارك عليهم)).

 

Akil bin Ebi Talib (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Kendisi (Basra'da) Beni Cüşem kabilesinden bir kadınla evlenmiş. Bunun üzerine halk, onun için uyum ve oğlan çocuklar, dileğinde bulunmuşlar. Kendisi halka: — Böyle söylemeyin. Lakin Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in dediği gibi şöyle söyleyin, demiştir: «Allah'ım! Onlara bereket ver ve senin bereketin onların üzerinde olsun.»

 

 

Diğer tahric: Nesai ve Beyhaki de bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hattabi şöyle demiştir: Evlenenlere, uyum ve oğlan çocuklar, dilemek Araplar'ın adetlerinden idi. Bu dileği; .... sözü ile ifade ediyorlar idi. Bu cümlede geçen 'Rifa' kelimesi 'Refv' kelimesinden alınmadır. Refv iki manaya gelir: Bu manalardan birisi, teskin etmek yani sükunete kavuşturmak, demektir. Diğer mana ise uyum, düzen ve anlaşmak, demektir.

 

Akil (r.anh) halkın, cahiliyyet devri adetlerinden olan böyle dilekte bulunmalarına karşı çıkmıştır. Çünkü bu söz, dua niyetiyle değil, uğurlu bir söz olduğu inancı ile kullanılırdı. Bir de şu var ki bu sözde kız çocuklardan nefret duymak anlamı vardır. Cahiliyyet devri insanları kız çocukları hakir görüyor, hatta diri diri toprağa gömüyorlardı. İSlamiyet bu kötü duyguyu silmiş süpürmüştür. İşte bu nedenle böyle söz söylemeye karşı çıkan Akil (r.anh) Nebi (s.a.v.)'in buyurduğu gibi dua edilmesini istemekle halkı aydınlatmıştır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1. Cahiliyyet devri adetine göre, evlenenler için dilekte bulunmak meşru değildir.

2. Hatalı hareket edenleri uyarmak gerekir. Onlara doğru yol gösterilmelidir.

3. Evlenenler için Nebi (s.a.v.)'in buyurduğu gibi dua etmek müstehabtır.