SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1926 >>

30- AZİL (İN HÜKMÜNÜN BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا أبو مروان مُحَمَّد بن عثمان حَدَّثَنَا إبراهيم بن سعد، عن ابن شهاب. حدثني عبيد اللَّه بن عبد اللَّه، عن أبي سعيد الخدر؛ قَالَ  - سأل رجل رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم عن العزل؟ فقال ((أو تفعلون؟ لا عليكم أن لا تفعلوا. فإنه ليس من نسمة، قضى اللَّه لها أن تكون، إلا هي كائنة)).

 

Ebu Said-i Hudri (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Bir adam azil'in hükmünü Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e sordu. Bunun üzerine Efendimiz: «Siz azil yapıyor musunuz? Bunu yapmamanızda bir zararınız yoktur. Çünkü Allah Teala'nın, olmasını (ezelde) takdir buyurduğu her canlı behemehal olacaktır.» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim ve Ebu Davud da bunu rivayet etmişlerdir. Ahmed ve Tirmizi de bunun benzerini rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Buhari ve Ebu Davud'un riva.yetleri uzundur. Oralardaki rivayetlere göre Beni Mustalik savaşının akabinde sahabiler azil durumunu Peygamber (s.a.v.)'e sormuşlar ve bu cevabı almışlardır.

 

Hadisin:  ........cümlesi iki şekilde yorumlanmıştır. Bunlardan birisini tercemede sundum. Buna göre çıkarılan mana şudur: Azil işini terk etmenizden dolayı bir zararınız olmaz. Siz kadın gebe kalmasın diye azil yapıyorsunuz ve azil işini terk etmeniz halinde kadının gebe kalacağını ve böylece zararlı çıkacağınızı sanıyorsunuz. Halbuki durum böyle değildir. Çünkü bir canlının yaratılmasını Allah takdir buyurmuş ise o canlı mutlaka hayat bulacaktır. Sizin tedbiriniz takdiri bozmaz. Allah bir canlının olmasını takdir etmemiş ise siz olmasına çalışsanız bile olmasını sağlıyamazsınız.

 

Mezkur cümlenin ikinci yorum şekli şudur: 'Azil yapmanızda bir zararınız yoktur. Yani manevi zarar olan günah yoktur." Bu takdirde mezkur cümle ile azil yapmaya yine cevaz verilmiş olur. Ama azil tedbiri ile kadının gebeliğini önlemek sonucu elde edilmiyebilir. Çünkü Allah Teala bir canlının hayat bulmasını takdir etmiş ise o canlı mutlaka hayata kavuşacaktır. En basiti, erkeğin haberi bile olmadan ve farkına varmadan bir damlacık suyun rahme intikal etmesi ile cenin oluşabilir. Bu yoruma göre Arapça gramerine vakıf olanların malümu olduğu üzere; ..... cümlesinde olumsuzluk için olan "Lel" edatı zaid sayılır.

 

Azil yapmanın yasaklığına hükmeden alimler ise; ..... ifadesini iki ayrı cümle kabul ederek şöyle

yorum yaparlar: " ... Hayır. Azil yapmamanız üzerinize vacibtir." Bu yoruma göre ikinci cümle birinci cümleyi te'kid ve takviye içindir.

 

Azil hakkındaki alimlerin görüşlerini bu babm son hadisinin izahı bölümünde bildireceğim.

 

Bu hadis, azil yapmaktan vaz geçmenin daha iyi olduğuna ve azil yapılsa da yapılmasa da bir canımın yaratılması mukadder ise kimsenin bunu önliyemiyeceğine delalet eder.