SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1945 >>

37- SÜTTEN AYIRMA (ÇAĞIN) DAN SONRA SÜT EMME (HÜKMÜ) YOKTUR, BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا وكيع عن سفيان، عن أشعث بن أبي الشعثاء، عن أبيه، عن مسروق، عن عائشة؛

 - أن النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم دخل عليها وعندها رجل. فقال ((من ذها؟)) قالت: هذا أخيز قَالَ ((انظروا من تدخلن عليكن. فإن الرضاعة من المجاعة)).

 

Aije (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre: Bir defa Aişe'nin odasında bir adam otururken Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) içeri girdi ve: «Bu kimdir?» diye sordu. Aişe: Bu benim (süt)  kardeşimdir, diye cevap verdi. Efendimiz, Aise'ye: «Odalarınıza aldığınız adamlar (ın sütten mahreminiz sayılıp sayılmıyacağına dikkat ediniz. (Çünkü (mahremliğe sebep olan) süt emme işi, ancak açlık halitni gidermek) için olanıdır.»

 

 

AÇIKLAMA: Buhari. Müslim, Ebu Davud ve Nesai de bunu rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetlerde: ''Kimlerin sizin süt kardeşleriniz olduğuna dikkat ediniz .''. buyurulmuştur. Bu ve benzeri az lafız değişikliği var ise de manayı etkilemez.

 

Aişe (r.anha)'nın odasında oturan süt kardeşinin isminin ne olduğu. rivayetlerde bildirilmemiştir. el-Hafız: Ben bu zat'ın adına rastlıyamadım. Ebu'l-Kays'ın oğlu olduğunu sanıyorum, demiştir.

 

Hadisin ..... cümlesi veciz bir ifadedir. İki şekilde yorumlanmıştır. Birinci ve kuvvetli yorum şudur: "Nikahlamanın haramlığına ve bir kadın ile bir erkeğin yalnızca bir odada durmalarının caizliğine sebep olan süt emme işi, süt emicinin, açlığını sütle giderecek, küçük yaşta bir çocuk olduğu zamana mahsustur. Çünkü çocuğun midesi zayıftır, süt onu doyurup besler. Bu nedenle çocuk, emrizen kadının bir parçası ve öz çocukları gibi olur.

 

Hattabi böyle yorumlamıştır. Bu yoruma göre süt emenin çocuk olması şarttır. Yetişkin kişinin emdiği süt müteber değildir.

 

Sindi'nin dediği gibi böyle yorum yapılınca bu hadisten çıkarılan hüküm hadisin ravisi Aişe (r.anha)'nın görüşüne ters düşer. Çünkü Aişe (r.anha)'nın görüşüne göre büyük yaştaki kişinin emdiği süt de muteberdir. Onun delillerinden birisi 1943 nolu Sehle (r.anha)'ya ait hadisidir. Aişe (r.anha)'nın 1943 ile 1945 nolu hadislerin arasını bulmak için şöyle demek gerekir: Aişe bu iki hadisin buyuruluş tarihlerini bilir. Onun görüşüne göre 1945 nolu hadis 1943 nolu Sehle (r.anha)'nın hadisi ile mensuhtur.

 

Yukardaki cümlenin ikinci yorumu şöyledir: Nikahın haramlığına ve bir erkek ile bir kadının yalnızca bir odada durmalarına sebep olan süt emme işi, süt emicisini doyurucu olan bol süttür. Yanİ bir iki defa emilen süt milteber sayılmaz.

 

Bu yorum şeklinin bu babla ilgisi yoktur. MüelIifimizin bu hadisi bu babta. zikretmesi, kendisinin ilk yorumu tercih ettiğine delalet eder. Eğer ikinci yorumu tercih etmiş olsaydı bu hadisi bu babta değil, daha önce geçen 35 nolu babta. rivayet edecekti.

Hulasa bu hadis, milteber olan süt emme işinin küçük yaştaki çocuklara mahsus olduğuna delalet eder.

 

Küçük yaş sınırı hakkındaki alimlerin görüşlerini bu babın son hadisini izah ederken beyan edeceğim.