SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1957 >>

DEVAM: 42- BİR CARİYE'Yİ AZAT EDİP SONRA ONUNLA EVLENEN ADAM (IN SEVABININ BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بن عبدة. حَدَّثَنَا حماد بن زيد. حَدَّثَنَا ثابت وعبد العزيز عن أنس؛ قَالَ:  - صارت صفية لدحية الكلبي. ثم صارت لرَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم بعد. فتزوجها وجعل عتقها صداقها. قَالَ حماد: فقال عبد العزيز لثابت: يا أبا مُحَمَّد! أنت سألت أنسا ما مهرها؟ قَالَ: أمهرها نفسها.

 

Enes (r.a.)'dtn; Şöyle demiştir: (Hayber savaşında esir alman) Safiyye (binti Huyey) (r.anha); Dıhye el-Kelbiyye (r.a.)'ın (cariyesi) oldu. Bundan sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in (cariyesi) oldu. Bunun üzerine Efendimiz onunla evlendi ve onu azad etmeyi onun için mehir eyledi.

 

(Ravi) Hammad demiştir ki: (Ravi) Abdü'l-Aziz, ravi Sabit'e: Ey Eba Muhammed! Sen Nebiin Safiyye'ye neyi mehir eylediğini Enes'e sordun mu? demiş. Sabit: Efendimiz, Safiyye'nin nefsini (azad etmeyi) onun için mehir eyledi demiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Kütüb-i Sitte sahipleri ve Tahavi bu hadisi rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetler uzundur. Müslim'in rivayetinde: "Ravi Sabit, Enes (r.a.)'a: Ey Ebu Hamza! Efendimiz, Safiyye'ye neyi mehir eyledi? diye sormuş, Enes de: Safiyye'nin nefsini (azat etmeyi mehir eyledi). Onu azat etti ve onunla evlendi. demiştir." ilavesi vardır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

Hadisin zahirine göre cariyenin efendisi, onu azat etmeyi onun için mehir yapabilir.

Said bin el-Müseyyeb, Nahai, Tavus, Zühri, Sevri, Ahmed, İshak, Hasan-ı Basri ve Ebu Yusuf böyle demişlerdir. Bunlara göre cariye sahibi böyle yaparsa cariye azat edilmiş olur, kıyılan nikah sahihtir ve azat etme işi mehir sayılır.

 

İmam Ebu Hanife, Malik, Şafii, Muhammed bin el-Hasan ve Züfer'e göre cariyeyi azat etmeyi mehir yapmak sahih değildir. Azat etmekten başka bir mehir kadına verilir. Çünkü Peygamber (s.a.v.)'in ve Ashabının yaptığı böyledir. Altın ve gümüşü mehir yaparak evlenirlerdi. Mehir hakkında varid olan hadislerden bu durum açıkça anlaşılıyor.

 

Bu grup, açıklamasını yaptığımız Enes (r.a)'ın bu hadisine müteaddit cevaplar vermiştir. Bu cevaplardan birisi şudur: "Peygamber (s.a.v.) Safiyye'yi azat etmeyi onun için mehir eyledi." sözü Enes'in sözüdür. Bu söz Enes'in bir yorumu olabilir. Safiyye'nin mehri anılmayınca Enes böyle yorumlamış olabilir. İkinci bir cevap: Bu, Peygamber (s.a.v.)'e mahsus bir hüküm olabilir. Başkası böyle yapamaz.