SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1972 >>

48- KADIN KENDİ GÜNÜNÜ (KUMASl OLAN) ARKADAŞINA HİBE EDER, BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عقبة بن خالد. ح و حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن الصباح. أنبأنا عبد العزيز بن مُحَمَّد، جميعا عن هشام بن عروة، عن أبيه، عن عائشة؛

 - قالت: لما كبرت سودة بنت زمعة وهبت يومها لعائشة. فكان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم يقسم لعائشة بيوم سودة.

 

Aİşe (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Efendimizin eşlerinden Sevde bint-i Zema' (r.anha) yaşlanınca gününü Aişe (r.anha)'ya hibe etti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Sevde (r.anha)'nın gününü Aişe (r.anha)'ya ayırırdı.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Müslim de rivayet etmiş, Buhari, Ahmed , Ebu Davud ve Nesai de bunun benzerini rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadis, kadının kendi gününü kumasına vermesinin meşruluğuna delalet eder. Teknıile yazarı İbni Kudame'nin şöyle dediğini nakleder; "Kadın, kendi gününü kocasının emrine verebilir. 'Artık kocası o günü dilediği karısına verebilir. Keza kadın, kocasının rızası ile kendi gününü kumalarından bir kısmına ve tümüne verebilir. Kadın kendi gününü kocasının muvafakatı ile kumasına verdiği takdirde kuması buna karşı çıkamaz. Çünkü adam her zaman karısından yararlanabilir. Ancak birden fazla karısı bulunduğu takdirde nöbet usülünü uygulama zorunluğu doğar. Nöbet sahibesi kadın kendi hakkından ferağat edince adam diğer karısından yararlanabilir. Yararlanmak için yararlanılacak kadının izni ve mufavakatı söz konusu değildir.

Kadın kendi gününü kumalarının tümüne hibe ettiği zaman kendisi nöbet sırasından çıkarılır ve günler diğer kumalar arasında bölünür.