SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1735 >>

DEVAM: 41- AŞURE GÜNÜ OHUCU BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن فضيل، عَن حصين، عَن الشعبي، عَن مُحَمَّد بْن صيفي؛ قَالَ:

 - قال لنا رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ، يوم عاشوراء ((منكم أحد طعم اليوم؟)) قلنا: منا طعم ومنا من لم يطعم. قال ((فأتموا بقية يومكم. من كان طعم ومن لم يطعم. فأرسلوا إلى أهل العروض فليتموا بقية يومهم)) قال يعني أهل العروض حول المدينة.

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح، غريب على شرط الشيخين. ولم يرو عَن مُحَمَّد بْن صيفي غير الشعبي. وله شاهد في الصحيحين من حديث سلمة بْن الأكوع والربيع بْن معوذ. والحديث قد عزاه المزي إلى النسائي، وليس في رواية ابن السني.

 

Muhammed bin Sayfi (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Aşure günü bize: «Sizden bugün bir şey yiyen var mı?» diye sordu. Biz: Bizden yiyen de var, yemiyen de var, diye cevap verdik. O: «Artık yemiş olan ve yememiş olan hepiniz, bu gününüzün kalan kısmını (oruçla) tamamlayınız ve Arud halkına haber gönderin. Onlar da günün kalan kısmını (oruçla) tamamlasınlar.» buyurdu.

 

Ravi demiştir ki: Medine dolaylarındaki Arud ehlini kasdetmiştir.

 

Not : Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun isnadı, Buharİ ve Müslim'in şartı üzerine sahih - garibtir. Şa"bi'den başka Kimse Muhammed bin Sayfi (r.a.)'den rivayet etmemiştir. Buhari ve Müslim'de Seleme bin el-Ekva' (r.a.) ve er-Rubeyyi binti Muavviz (r.a.) hadisinden bu hadisin şahidi vardır. El-Müzzi, Nesai'nin de bu hadisi rivayet ettiğini söylemiş ve İbnü's-Seni'nİn rivayetinde yoktur.

 

AÇIKLAMA: Bu hadis Zevaid türündendir. Arıcak notta işaret edildiği gibi el-Mizzi, bunun Nesai tarafından da rivayet edildiğini söylemiştir. Buhari ile Müslim'in rivayet ettikleri Seleme (r.anh) ve er-Rubeyyi (r.a.)'in hadisleri bu hadisi te'yid ederler.

 

Seleme (r.a.)'ın hadisi mealen şöyledir: "Peygamber (s.a.v.), Aşure günü gündüz Hind bin Esma'yı halka: "Bu gün kim yemek yedi ise (günün kalan kısmını da bir şey yiyip içmeden) gününü tamamlasın! Veya oruç tutsun! Bir şey yememiş olanlar da artık (akşama kudaı) bir şey yemesin.'' diye ilan yapmak üzere kabilesine gönderdi.

 

Er-Rubeyyi (r.a.)'ın hadisi de mealen şöyledir: "Resulullah (s.a.v.), Aşure günü sabahı Medıne çevresindeki köylere şu emri gönderdi: "Oruçlu olarak sabahlayanlar anıçlarını tamamlasınlar. Oruçsuz olarak sabahlayanlar da günün kalan kısmını oruçla tamamlasın.''

 

Arfid Ehli: Mekke, Medine ve bunların etrafına verilen isimdir. Aşure günü orucu ile ilgili emir Medine dolaylarındaki köylere gönderilmiştir. Mekke tarafına gönderilmemiştir. Çünkü o gün tatbik edilmesi gereken bu emrin 500 kilometre uzaklıktaki Mekke çevresine ulaştırılması maddeten mümkün değildi.

 

Sindi, Bu ve bundan önceki hadisler, Aşure günü orucunun ilk zamanlar farz olduğuna delalet ediyor. Ancak bu farziyetin sonradan kaldırıldığı hususunda alimler ittifak halindedir. Bu hadis farz oruca gündüz niyet etmenin caizliğine hükmedenler için bir delil sayılmştır Ancak gece niyet etmenin şart olduğunu öne sürenler şöyle derler: O gün oruç tutmanın farz kılındığı, geceden bilinmiyordu Gündüz bilinebiIdi Bu sebeple halkın, o günkü oruca gündüz niyet etmeleri zorunluydu. Nasıl ki şek günü Ramazan hilalinin görüldüğü sabit olunca akşama kadar onıç bozucu şeylerden sakınılır. Bu itibarla hadis, farz oruca gündüz niyet etmenin caizliğine delalet etmez. diye bilgi vermiştir.