SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1784 >>

2- ZEKAT VERMEKTEN İMTİNA ETMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن أبي عمر العدني. حَدَّثَنَا سفيان بْن عيينة، عَن عَبْدُ الملك بْن أعين، وجامع بْن أبي راشد، سمعا شقيق بْن سلمة يخبر عَن عَبْدُ اللَّه بْن مسعود،

 - عَن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قَالَ: ((ما من أحد لا يؤدي زكاة ماله إلا مثل يوم القيامة شجاعاً أقرع حتى يطوق عنقه))

ثم قرأ علينا رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ مصداقة من كتاب اللَّه تعالى: ولا يحسبن الذين يبخلون بما أتاهم اللَّه من فضله. الآيه.

 

Abdullah bin Mes'ud (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Zekatını ödemeyen herkesin (zekata tabi) malı kıyamet günü kendisi (ni tazib etmek) için erkek bir kel yılan şekline konularak boynunun gerdanlığı olur.» buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize Allah Teala'nın kitabından bunu tasdik edici: (•= Allah'ın, kereminden verdiği servette cimrilik edenler, sakın bu cimriliğin kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar. Bilakis bu, onlar için şerdir. Cimrilik ettikleri şey, kıyamet günü onların boyunlarına dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah'ındır. Allah yaptıklarınızdan haberdardır.)» [Al-i İnran 180] ayetini okudu.

 

 

Diğer tahric: Nesai ve İbn-i Huzeyme de bunu rivayet etmişlerdir. Buhari, Müslim ve Nesai bunun mislini Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet etmişlerdir

 

AÇIKLAMA:

 

Hadisteki bazı kelimeleri açıklayalım:

Şuca: Erkek yılan demektir. Bazılarına göre yılan demektir. Yani erkek yılana denildiği gibi dişi yılana da denilir.

 

Akra: Bu kelimenin asıl manası kel adamdır Burada ise zehirinin çokluğu dolayısıyla başının tüyleri dökülmüş olan yılan demektir. Bazılarına göre burada kastedilen mana, zehirin çokluğundan başı beyazlanmış olan yılandır.

 

Tatvik: Giydirmek, boyuna bir şey dolamak, boyuna gerdanIık ve benzeri bir şey takmak gibi manalara gelir. Burada maksat yılanın gerdanIık ve halka gibi zekatını vermeyen adamın boynuna sarılmasıdır.

Tavk: GerdanIık, çenber ve halka manalarına gelir.

 

Hadis, zekatı çıkarılmayan malın tamamının yılan şekline sokulacağına delalet eder. Hadiste anılan ayetin zahirine göre ise malın zekat kısmı boyuna dolanır. Ayette kastedilen mananın malın tamamının sahibinin boynuna sarılması olduğunu söylemek mümkündÜr.

 

Hadisteki (Mal) tabiri umumi olduğu için altın, gümüş, ticaret eşyası ve diğer zekat mallarına şamildir

Hadıs, zekat vermemenin vahim sonucunu bildirir .