SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2147 >>

4- ADAMA (MEŞRU) BİR YÖNDEN BİR RlZIK VERİLİNCE O YÖNÜ BIRAKMASIN. BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللّهِ حدّثنا فَرْوَةُ أَبُو يُونُسَ عَنْ هِلَالِ ابْنِ جُبَيْرٍ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّهِ صلى اللّهِ عليه وسلم

 - (( مَنْ أَصَابَ مِنْ شَيْءٍ، فَلْيَلْزَمْهُ))

 

في الزوائد في إسناده فروة أَبُو يونس، وهو مختلف فيه. قاله الذهبي فِي الكاشف. وقال الأزدي ضعيف. وذكره ابْنِ حبان فِي الثقات. وهلال بْنِ جبير البصري، ذكره ابْنِ حبان فِي الثقاب. وقال وروى عَنْ أَنَسِ، إن كان سمع منه

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir: «(Meşru) bir işten (bir rızık) kazanan kimse o işe devam etmelidir.»

 

Not; Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Ferve Ebu Yunus'un sikalığı hususunda ihtilaf olduğunu Zehebi el-Kaşif'de söylemiştir. El-Ezdi de onun zayıf olduğunu söylemiştir. İbn-I Hibban ise onu sikalar arasında anmıştır. Ravilerden HIlal bin Cübeyr el-Basri'yi İbn-i Hibban sikalar arasında zikretmiş ve; Hilal, Enes'ten rivayette bulunmuştur, eğer kendisi Enes'ten hadis işitmiş ise ... , demiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisin açıklaması bölümünde Sindi şöyle der: Yani Allah Teala, kuluna bir yönden bir rızık kapısını açınca, kul o yönü ve sebebi bırakmamalıdır, o yönden rızıklanmaya devam etmelidir, onu bırakıp başka yöne gitmemelidir. Çünkü her iş herkes için uygun olmaz.

 

Beyhaki de bu hadisin bir benzerini Enes (r.a.)'den rivayet etmiştir. Oradaki metnin meali şöyledir: ''Bir kimse bir işte rızıklanırsa, ona devam etmelidir.'' El-Azizi de bunun şerhinde; Yani bir kimsenin geçimi bir işe bağlı ise o iş durumu bozulmadıkça ondan ayrılmamalı. Çünkü, o işi bırakıp başka işe geçen kişi, yeni işten hayır görmeyebilir, demiştir.