SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2050 >>

18- BOŞAMA SAYILAN SÖZ (HAKKINDA GELEN HADİS) BABI

 

حَدَّثَنَا عبد الرحمن بن إبراهيم الدمشقي. حَدَّثَنَا الوليد بن مسلم. حَدَّثَنَا الأوزاعي.

 - قَالَ: سألت الزهري: أي أزواج النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم استعاذت منه؟ فقال: أخبرني عروة عن عائشة أن ابنة الجون لما دخلت على رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم، فدنا منها، قالت: أعوذ بالله منك. فقال رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم ((عذت بعظيم. الحقي بأهلك)).

 

Evzâî (dediki): Ben Zühri'ye: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in hangi zevcesi O'ndan Allah'a sığınmıştır? diye sordum. Zührî şöyle cevap verdi, demiştir: Âişe (r.anha)'nın şöyle dediğini bana Urve haber vermiştir: Cevn kızı (Amra) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (e nikâh olunup O'nun huzuruna konulup Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona yaklaşınca, Cevn kızı: Senden Allah'a sığınırım, dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de: «(Ey Cevn'in kızı) sen (şanı) büyük olan (Allah)'a sığındın. Artık ailen gile git.» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Buhari de rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Hadiste anılan Cevn kızının ismi, hali ve Peygamber (s.a.v.)'e karşı böyle bir söz sarfetmesi sebebi hakkında gereken bilgi Müellifin 2037 nolu hadisinin izahı bölümünde verilmiştir. Burada tekrarlamaya gerek kalmamıştır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

Hadis, boşama niyeti ile adamın, karısına; Baban gile git, sözü ile kadının boşandığına delalet eder. Boşamayı gerektiren sözlerle ilgili özlü bilgi verelim: Boşama yemini olarak kullanılan sözler iki kısma ayrılır:

 

1. Talak kökünden alınma kelime ve cümlelerle veya örf ve adette boşama yemininden başka manalarda kullanılmayan başka cümleler. Bu tür sözlerle yapılan boşama sözüne fıkıh ıstılahında "Talakın sarihi" adı verilir.

 

2. Boşama manasına muhtemel olduğu gibi başka manalara da muhtemel olup bu manaların hepsinde kullanılan sözlerle yapılan boşama nevi. Bu çeşit sözlere ise fıkıh ıstılahında "Talakın kinayesi" adı verilir. Bunu bir misal ile açıklayalım; "Baban gile git" sözü kinaye kısmına giren bir cümledir. Bu cümle boşama anlamında kullanılabilir. Adam bu sözle şunu demek istemiş olabilir: Seni boşadım, seninle ilgim kalmadı, artık yanımda durma, baban gile git. Bu takdirde bu cümle ile kadın boşanmış olur. Nitekim bu hadiste belirtildiği gibi Peygamber (s.a.v.) mezkur cümleyi bu anlamda kullanmış ve Cevn'in kızını böylece boşamıştır. Bu cümle boşama değil, kadının ziyaret için babası gile gitmesi niyeti ile de kullanılabilir. Bu takdirde, cümlenin boşama ile ilgisi söz konusu değildir. İşte boşamaya ve başka manalara muhtemel olan bu gibi sözlere Kinaye ismi verilir.

 

ALİMLERİN BU KONUDAKİ GÖRÜŞLERİ

 

I. Hanefiler'e göre Talakın sarih kısmı ikiye ayrılır: a) Talak sözcüğü ve bundan türerne kelimelerle yapılan boşama.

 

Biz Talak kelimesini boşama kelimesi ile açıklamak sureti ile buna örnekler verelim: Mesela adam karısına: Sen boşsun veya seni boşadım yahut sen boşanmışsın, der ise sarih talakla karısını boşamış olur. Başka bir deyim ile adam karısına: Sen talıksın (= boşsun) veya seni tatlik ettim yahut sen tatlik edilmiş (= boşanmış) sın derse sarih talakla boşamış olur. Talak kelimesi veya bundan türeme kelime ve cümlelerle yapılan bu nevi boşama yemini ile kadın rac'i bir talakla boşanmış olur. Adam talak kelimesini veya bundan türeme kelimeleri kullanmak suretiyle ettiği yeminle hiç bir şeye niyet etmemiş veya birden fazla talakla boşamayı kasdetmiş olsa bile yine hüküm aynidir. Yani rac'i bir talak vuku bulmuş olur. Çünkü bu söz birden fazla talakı kasdetmeye elverişli değildir ve Talak kitabının 2. babında geçen 2019 nolu İbni Ömer (r.a.)'ın hadisinde belirtildiği gibi kendisi karısını hayız halinde iken tatlik etmişti, Peygamber (s.a.v.) onun, karısına rac'at (= dönüş) yapmasını emretmişti. Hanefiler şöyle derler: Peygamber (s.a.v.) İbni Ömer (r.a.)'e ettiği yemin ile bir talakı mı, birden fazla talakı mı kasdettigini sormamış ve niyetini sormamıştır. Eğer bu söz ile birden fazla talaka niyet etmek sahih olmuş olsaydı, Peygamber (s.a.v.) bu durumu soruşturacaktı. Rac'i talakın manası şudur: Kadının iddet süresi henüz bitmemiş iken kocası ettiği yeminden rücu ederek karısına dönüş yapabilir. Nikah akdini yenilemeye de gerek yoktur,

 

b) Bir memleketin örf ve adetinde yalnız boşama işinde kullanılan ve talak kelimesi ile bundan türeme kelimelerden başka kelimelerle yapılan boşama yeminleri. Buna misal: Adam karısına; Sen haramsın veya seni kendime haram ettim yahut sen benimle beraber haramdasın. Bu sözlerle kadın bain talakla kocasından boşanmış olur. Adamın boşamaya niyet etmiş olması şart değildir. Kadın ancak bain talakla boşandığı takdirde kocasına haram olduğu için bu sözler bain talakı gerektirir. Bain talakın manası şudur: Bir veya iki bain talakla boşanan kadın ancak nikahın yeniden kıyılması sureti ile kocasına helal olur. Nikah yenilenmeden kocası ona dönüş yapamaz. Üç talakla boşanmış ise artık nikahın yenilenmesi ile de kocasına helal olamaz.

 

Yine Hanefiler'e göre Kinaye sözleri de iki nevidir: a) Adamın karısına: İddetine başla veya rahmini (benden) temizle, sözü ile ettiği boşama yeminidir. Bu sözle rac'i bir talak vuku bulur. Adam bu sözle iki veya üç talak da kasdetmiş olsa yine bir talak olur. Çünkü anılan söz birden fazla talaka elverişli değildir.

 

b) Adamın karısına: Baban gile git, kendine koca ara, sen bainsin, gibi bir sözle ettiği boşama yeminidir. Böyle bir sözle bain bir talak vuku bulmuş olur. Şayet adam bu sözle üç talakı kasdetmiş ise üç talak vuku bulur.

 

Kinaye nevine giren sözlerle yapılan yemin ile boşamanın vuku bulması için boşama belirtisi de aranır. Boşamaya hükmedecek hakim için bu belirti, adamın bu sözü kullanırken öfkeli olması veya bu sözü kullanacağı sırada boşama konusunda konuşmaların cereyan etmiş olmasıdır. Yemin eden adam için boşama belirtisi ise onun niyetidir. Yani adam bu sözü kullanırken boşamaya niyet etmiş ise, bilmelidir ki boşama oluşmuştur. Hakim onun bu gizli halini bilmediği için boşamanın vuku bulmadığına hükmetse bile, bu hüküm Allah katında makbul değildir. Bu hususta adamın niyetinin esas olduğunun delili ise 2051 nolu Rükane (r.a.)'ın hadisidir. Çünkü bu hadiste belirtildiği gibi Peygamber (s.a.v.) onun kaç taluka niyet ettiğini sormuştur.

 

II. Malik, İshak bin Raheveyh ve Şafii'ye göre adam, sarih talak kelimeleri veya kinaye kelimeleri ile boşama yemininde bulunduğunda kaç taMka niyet ederse o sayıda talak vuku bulmuş olur. Sarih talak kelimesi ile yemin edilirken, başka bir deyimle sarih talak kelimeleri kullanılırken boşama niyeti şart değildir. Mesela bir adam karısına; Seni tatIik ettim, derse boşamaya niyet etmemiş olsa bile kadın boşanmış olur. Ancak bu sözle bir talak vuku bulmuş olur. Şayet adam bu sözü kullanırken üç talakla boşamayı kasdetmiş ise kadın üç talakla boşanmış olur. Bunun deIili ise 2051 nolu Rükane (r.a.)'ın hadisidir. Boşama niyeti ile kullanılan kinaye sözler de aynı hükme tabidir. Bunun bir delili de izahında bulunduğumuz 2050 nolu Aişe (r.anha)'nın hadisidir. Çünkü bu hadisten anlaşılıyor ki, Peygamber (s.a.v.) Cevn'in kızına: ''Ailen gile git'' buyurmakla onu üç talakIa boşamış oluyor. Urve bin Zübeyir (r.a.)'ın da bu görüşte oldugu rivayet edilmiştir.

 

Kinaye sözleri ile yapılan boşama yeminleri ile boşamanın vuku bulması için boşayanın boşama niyeti esastır. Başka bir belirtiye hacet yoktur.

 

III. Süfyan-i Sevri, Evzai ve Ahmed'e göre sarih veya kinaye boşama yemini ile bir talak vuku bulur.  Gerek sarilı ve gerekse kinaye boşama sözleri hakkında çok çeşitli meseleler ve buna bağlı değişik hükümler mevcuttur. Gerekli aydınlatıcı bilgi için fıkıh kitabIanna müracaat etmek gerekir. Biz bu özlü bilgiyi sunmakla yetinelim.