SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2071 >>

DEVAM: 27 - LiAN BABl

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن يحيى. حَدَّثَنَا حيوة بن شريح الحضرمي، عن ضمرة بن ربيعة، عن ابن عطاء، عن أبيه، عن عمرو بن شعيب، عن أبيه، عن جده؛

  - أن النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم قَالَ: ((أربع من النساء. لا ملاعنة بينهن: النصرانية تحت المسلم. واليهودية تحت المسلم. والحرة تحت المملوك. والمملوكة تحت الحر)).

 

في إسناده عثمان بن عطاء متفق على تضعيفه.

 

Amr bin Şuayb'ın dedesi (İbn Amr) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Kadınlardan dört sınıf vardır ki onlar (ile kocaları) arasında liân (yeminlerinin icrası) yoktur: Müslüman erkeğin nikâhı altındaki Hristiyan kadın, müslüman erkeğin nikâhı altında bulunan yahüdî kadın, kölenin nikâhı altındaki hür kadın ve hür erkeğin nikâhı altındaki câriye.»

 

Not:; Bunun senedinde bulunan Osman bin Ata'nın zayıflığı üzerinde ittifak edilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadiste anılan eşler arasında lian yemininin icra edilmiyeceği bildirilmiştir .. Alimlerin bu husustaki görüşleri özetle şöyledir: Hanefiler şöyle demişlerdir: Koca, şahidliğe ehil olmadığı zaman onun lianı geçerli değildir.

 

Şahidliğe ehil sayılmıyanlardan bazıları şunlardır: Köle, kazif haddi ile cezalandırılmış olan ve kafir. İşte bu durumdaki kocanın lianı muteber değildir.

 

Cariye, zimmiye yani Hristiyan veya Yahudi olan kadın, birisine zina suçunu isnad etmesi nedeniyle kazif haddi ile cezalandırılmış kadın, erginlik çağına varmamış kadın, deli kadın ve zinakar kadına zina suçunu isnad eden yabancı kişi kazif haddi ile cezalandırılmaz. Karı, yukarıda sayılan sınıflardan ise, kocasının lianı muteber değil ve bu isnaddan dolayı kocaya had tatbik edilmez.

 

Yukarıdaki durumda olan koca, karısına zina isnad ettiği takdirde, hakim onu ta'zir eder, yani kırk değnekten az ve durumuna uygun bir ceza ile cezalandırır. Çünkü kadına leke sürmüş olur. Ama yukarıda anlatılan mazeret dolayısıyla onun hakkında kazif haddi tatbik edilmez.

Koca, yukarıda anlatıldığı gibi şahidliğe ehil olmadığı zaman karısına zina isnad ederse kazif haddi ile cezalandırılır. Çünkü lian hükmü onun yönünden uygulanamıyor.

Eşlerin ikisi de şahidliğe ehil olmazlarsa; mesela: İkisi de daha önce kazif haddi ile cezalandırılmış iseler. koca kazif haddi ile cezalandırılacak. Çünkü onun durumu lian hükmünü uygulamaya manidir.

 

Hanefiler'in delili, yukarıdaki hadistir. Başka delilleri de vardır.

 

Şafii, Maliki ve Hanbeliler'e göre; yemini sahih sayılan herkesin lianı daha sahihtir. Bu itibarla eşlerin ikisi de hür. köle - cariye, adaletli. fasık. zimmi olsalar, yahut birisi köle veya cariye olursa yahut koca müslüman olup, karı hristiyan veya yahudi olursa, bunlar arasında lian hükmü tatbik edilir.

 

Bu üç imam'ın delili. lian ayetinin umumiliğidir. Yani ayet her çeşit eşleri kapsar. Eşlerden birisi hür, diğeri hür değilse yahut koca müslüman olup, karı ehl-i kitab ise veya eşlerden birisi adil, diğeri fasık ise, bunların lian yemini geçerlidir. Bu grubun başka delilleri de vardır. Geniş bilgi fıkıh kitaplarında vardır.