SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2072 >>

28- KOCA'NIN KARISINI KENDİNE HARAM ETMESİ BABI

 

حَدَّثَنَا الحسن بن قزعة. حَدَّثَنَا مسلمة بن علقمة. حَدَّثَنَا داود بن أبي هند، عن عامر، عن مسروق، عن عائشة؛ قالت:

 - آلى رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم من نسائه. وحرم فجعل الحلال حراما. وجعل في اليمين كفارة.

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) karılarından İlâ etti (onlann odalarına bir ay girmemeye yemin etti) ve haram etti, böylece (kendisine) helâl olanı haram eyledi ve (böyle) yemin için kefaret ödemeyi (gerekli) kıldı.

 

 

Diğer tahric. Tirmizi

 

AÇIKLAMA: Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in hanımlarına bir ay yaklaşmamak için yemin etmesi ile ilgili geniş bilgi İla babında geçen 2059 - 2061 nolu hadisler bölümünde verilmiştir. Hadisin zahirine göre Peygamber (s.a.v.) ettiği yeminde bütün karılarını kendine haram eylemiştir. Fakat sahih hadislerle sabit olduğu gibi bütün karılanna sadece bir ay yaklaşmamaya veya onların odalarına girmemeye yemin etmiş ve eşlerinden yalnız cariyesi Mariye'yi kendi zatına haram eylemiştir. Şu halde "ve helal olanı haram eyledi" cümlesinden maksat O'nun Mariye'yi kendine haram etmesi olayıdır. Elde mevclid Sünen nüshalarında: ... "ve haram etti" cümlesinden sonraki cümle; ..."ve böylece (kendisine) helal olanı haram eyledi" şeklindedir. Bu ifade tarzına göre son cümle ilk cümlenin bir nevi açıklaması mahiyetindedir.

Sünen'in haşiyesi Sindi'de ve Tirmizi'de ise son cümle; "Sonra kendine haram ettiği şeyi (işlemek sureti ile) helal eyledi." şeklindedir. Bu ifade tarzı daha uygundur. Çünkü, bir önceki cümle ile ifade edilmiş olan bir manayı tekrarlama durumu kalmaz ve ilk cümle ile ifade edilmemiş olan yeni bir hüküm ifade etmiş olur. Ayni zamanda bundan sonra gelen cümle ile irtibatı daha münasibtir. Bu takdirde hadis metninin tercemesi şöyle olur: "Resul-i Ekrem (s.a.v.) karılarından ila etti (Onların odalarına bir ay girmemeye yemin etti) ve (kendisine helal olanı) haram etti. Sonra kendine haram ettiği şeyi (işlemek suretiyle) helal eyledi ve (böyle) yemin için kefaret ödemeyi (gerekli) kıldı,'-

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in kendine haram ettiği helal şey ile neyin kasdedildiği hususunda değişik yorumlar vardır. Bazıları bununla Peygamber (s.a.v.)'in, cariyesi Mariye (r.anha)'yı kendine haram etmesi olayının kasdedildiğini söylemişlerdir. Çünkü Peygamber (s.a.v.)'in: "ValIahi ben Mariye'ye yaklaşmıyacağım'', diye yemin ettiği ve bundan sonra da: «Mariye bana haram olsun», buyurduğu rivayet edilmiştir. Peygamber (s.a.v.)'in Mariye'yi kendine haram etmesi ve ona yaklaşmamaya yemin etmesi olayı ile ilgili gerekli bilgi, Peygamber (s.a.v.)'in, Hafsa (r.anha)'yı boşadığına dair 2016 nolu hadisin izahı bölümünde verilmiştir. Tekrarlamaya gerek yoktur.

 

Bazıları da bununla, Peygamber (s.a.v.)'in bal şerbetini içmeyi kendine haram etmesi olayının kasdedildiğini söylemişlerdir. Bu olayın özeti de şudur: Buhari, Müsliın ve diğer sahih hadis kitablarında Aişe (r.anha)'dan rivayet edilen sahih bir hadiste beyan edildiği gibi Peygamber (s.a.v.) karısı Zeyneb binti Cahş (r.anha)'nın nöbetinde onun odasında bal şerbeti içerdi ve bu nedenle orada çok kalırdı. Bu durumu kıskanan Aişe (r.anha) ile Hafsa (r.anha) kendi aralarında söz birliği yaparak Resul-i Ekrem (s.a.v.) bunlardan hangisinin odasına gelirse O'na: "Ya Resulallah! Sen meğafir mi yedin? Senden meğafir kokusunu duyuyorum, denilmesini kararlaştırıyorlar. 

 

(Meğafir: yapışkan ve tatlı bir zamk olup fena kokusu olduğu söylenir)

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.) geldiğinde Hafsa böyle söyleyince Resul-i Ekrem (s.a.v.): ''Hayır. Ben meğafir yemedim. Yalnız Zeyneb'in yanında iken bal şerbetini içmiştim. Bir daha onu içmem,.,'' diye yemin etmişti.

 

İşte Peygamber (s.a.v.)'in kendine haram ettiği helal şeyden bal şerbetini içmesi hususu kasdedilmiş olabilir.

 

Tahrim suresinin aşağıya meali alınan ilk ayetinin iniş sebebinin bal şerbeti olayı veya Mariye ile ilgili olay olduğu yolunda rivayetler vardır:

 

Ayetin meali: ''Ey Peygamberi Allah'ın sana helal kıldığı şeyi niçin haram edersin, (bununla) karılarının rızasını ararsın? (Bununla beraber üzülme çünkü) Allah ğafur ve rahim'dir.''

 

Ayet'in açıklaması ve iniş sebebine dair gelen rivayetlere ait geniş bilgi tefsir ve hadis kitabıarında mevcuttur. Münasebet geldiği için sadece anılan ayetin mealini sunmayı uygun buldum.

 

Erkeğin karısma: Sen bana haramsın, şeklinde ettiği yeminin hükmüne ait bilgiyi bundan sonraki hadisin izahı bölümünde vereceğim. İnşallah!!!