SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2279 >>

DEVAM: 58- FAİZ'İN AĞIR BİR GÜNAH OLDUĞUNUN BEYANI BABI

 

حدّثنا الْعَبَّاسُ بْنُ جَعْفَرٍ. حدّثنا عَمْرُو بْنُ عَوْنٍ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ أَبِي زَائِدٍ، عَنْ إِسْرَائِيلَ، عَنْ دُكَيْنِ بْنِ الرَّبِيعِ بْنِ عُمَيْلَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ ابْنِ مَسْعُودٍ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((مَا أَحَدٌ أَكْثَرَ مِنَ الرِّبَا إِلاَّ كَانَ عَاقِبَةُ أَمْرِهِ إِلَى قِلَّةٍ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح ورجاله موثقون. لأن العباس بْنُ جعفر وثقه ابْنِ أَبِي حاتم وابن المدينيّ وذكره ابْنِ حبان في الثقات. وباقي رجال الإسناد على شرط مسلم. وفي الفتح: إسناده حسن.

 

(Abdullah) bin Mes'ûd (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Faiz'den mal çoğaltan hiç bir kimse yoktur ki işinin âkibeti malın azalmasına dönüşmesin.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih Olup ravileri sikadır. Çünkü ravi Abbas bin Cafer'i. İbn-i Ebi Hatim ile İbnü'l-Meden1 sıka saymışlar ve İbn-i Hibban da sikalar arasında anmıştır. Senedin kalan ravileri de Müslim'in şartı üzerine sikadır. EI-Fetih'te, bunun senedinin hasen olduğu belirtilmiştir.

 

AÇIKLAMA:    Zevaid türünden olan bu hadisi Hakim de rivayet etmiştir.

 

Hadis faizin zahiren malı çoğalttığı görülüyor ise de netice itibariyle malı eksilttiğini bildirir.

Abdürrezzak'ın Ma'mer'den rivayet ettiği şu mealdeki hadis de bu durumu teyid eder:

"Ma'mer (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Biz faizcinin kazancı, üzerinden kırk yıl geçmeden muhakkak mahvolur buyurulduğunu işittik."

 

Bakara suresinin 276. ayeti bu konuya ışık tutar: ''Allah faizin bereketini giderir (karıştığı malı) mahveder. Sadakalan ise bereketlendirir (sadakası çıkanlan malı artırır). Allah çok nankör ve günahkar olan hiç kimseyi sevmez."

 

Faizcilik ve tefecilik edenlerin bu yolla zenginleştiğini görmek mümkündür. Ama bunların servetlerinin kısa ömürlü olup bir süre sonra, aksine iflas ettiklerini müşahede ediyoruz. Bunun örneklerini her devirde ve her memlekette görmek mümkündür.