SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-AHKAM

<< 2311 >>

2- ZULÜM VE RÜŞVET HAKKINDAKİ ŞİDDETLİ TEHDİD BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ خَلاَّدٍ الْبَاهِلِيُّ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ الْقَطَّان. حدّثنا مُجَالِدٌ عَنْ عَامِرٍ، عَنْ مَسْرُوقٍ، عَنْ عَبْدِ اللهِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((مَامِنْ حَاكِمٍ يَحْكُمُ بَيْنَ النَّاسِ إِلاَّ جَاءَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ، وَمَلَكٌ آخِذٌ بِقَفَاهُ. ثُمَّ يَرْفَعُ رَأْسَهُ إِلَى السَّمَاءِ. فَإِنْ قَالَ أَلْقِهِ. أَلْقَاهُ فِي مَهْوَاةٍ أَرْبَعِينَ خَرِيفاً)).

 

في الزوائد: في إسناده مجالد، وهو ضعيف.

 

Abdullah (bin Mes'ûd) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «İnsanlar arasında hüküm eden her hâkim kıyamet gönü geldiğinde bir melek onun ensesinden tutar. Sonra melek başını semâya kaldırır. Eğer (meleğe): Onu at, diyen olursa melek, onu (cehennemin) öyle derin bir çukuruna atar ki kırk yılda o çukurun dibine varabilir.»

 

Not: Bunun senedinde bulunan Mücalid'in zayıf olduğu, Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA:    Zevaid türünden olan bu hadisin açıklaması bölümünde Sindi şöyle der: "Bu hadisin umumiliği, hakkaniyetle hüküm veren hakimleri de kapsar. Fakat her hakim'in atılacağı anlamı çıkmaz. Şu halde atılması için emir verilecek olanlar, yalnız haksız yere hüküm veren hakimlerdir. (Hadis böyle yorumlanınca çıkan sonuç şu olmuş olur: Kıyamet günü görevli melekler hakimlerin enselerinden tutup gökten emir beklerler. Haksız ve yersiz hüküm veren hakimler hakkında gökten verilen emir üzerine melekler bunları cehennemin derinliklerine atarlar. Allah'ın rızasına ve emirlerine uygun hüküm veren hakimler hakkında ise böyle bir emir verilmez.)

Başından sonuna kadar hadisin tamamının batıl ve haksız hüküm veren hakimlere mahsus olması ihtimali de vardır."

 

Bence bu yorum daha uygundur. Çünkü İlahi adalete uygun hüküm veren hakimlerin kavuşacakları ikramlara aİt hadisler mevcuttur. Kıyamet günü meleğin bir insanın ensesinden tutup semaya bakması, o insanın suçluluğunun bir belirtisidir. Bu nedenle ikinci yorum daha uygun görülür. Fakat hadisin son kısmı ilk yorumu teyid eder. Çünkü hadisin tamamı hakkaniyetten ayrılıp adaletsiz hüküm veren hakimlere mahsus olursa, onun cehEmneme atılması emri beklenir. Oysa hadiste: ''Onu at, diyen olursa:* ifadesi kullanılmıştır. Bu ifade, görüldüğü gibi, ensesinden tutulan herkesin atılması için emir verileceği anlamını taşımaz. Yani böyle bir emir verilmiyebilir de. Bu durum ilk yorumu teyid eder gibidir.