SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SADAKA

<< 2414 >>

DEVAM: 12- BORÇLANMA HAKKINDA TEŞDİD BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ ثَعْلَبِةَ بْنِ سَوَاءٍ. ثنا عَمِّى مُحَمَّدُ بْنُ سَوَاءٍ، عَنْ حُسَيْنٍ الْمُعِلِّمِ، عَنْ مَطَرٍ الوَرَّاقِ، عَنْ نَافِعٍ، عَنْ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم: ((مَنْ مَاتَ وَعَلَيهِ دِينَارٌ أَوْ دِرْهَمٌ قُضِى مِنْ حَسَنَاتِهِ. لَيْسَ ثُمَّ دِينَارٌ وَلاَ دِرْهَمٌ)).

 

في الزوائد: في إسناده مُحَمَّدُ بْنُ ثعلبة بْنُ سواء. قَالَ فيه أَبُو حاتم: أدركته ولم أكتب عنه، ولم أر لغيره من ألأئمة فيه كلاماً، غيره. وباقي الإسناد ثقات عَلَى شرط مسلم.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivâyel edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Üzerinde bir dinar veya bir dirhem (borç) bulunduğu halde Ölen kimsenin borcu onun hasenatından (hayırlarından) ödenir. Orada (Yâni kıyamette) ne dinar var ne de dirhem.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Muhammed bin Salebe bin Seva vardır. Ebu Hatim onun hakkında: Ben ona yetiştim de onun hadislerini yazmadımt demiştir. Ben onun hakkında yalnız bunu gördüm. Ebu Hatim'den başka hiç bir imam'ın onun hakkında bir şey söylediğini görmedim. Senedin kalan ravileri Müslim'in şartı üzerine sİka zatlardır.

 

AÇIKLAMA:     ZevAİd türünden olan bu hadisin bir benzerini Taberani, gene İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayet etmiştir. Oradaki merfü rivayet şöyledir: "Borç iki nevidir: Borcunu ödemek niyetinde iken ölen kimsenin veIisi (yardımcısı) benim. Borcunu ödemek niyetinde olmadığı halde ölen kimse de hasenatı (hayırları) ndan alınan (ve alacaklıya verilen) borçlu işte budur. O gün ne dinar var ne de dirhem."

 

Taberani'nin rivayet ettiği metinde belirtildiği gibi borçlu ölen her mü'minin borcuna karşılık hayır ve ibadetlerinin sevabından alınıp alacaklıya verilmesi manası kasdedilmemiştir. Ancak borcunu ödemek niyetinde olmayan ve böylece müslümanların haklarını ve mallarını telef etmek gibi kötü niyeti bulunan kimseler bu halde ölürlerse, borcu nisbetinde sevabIarından alınıp alacaklıya verilmesi kasdedilmiştir. denilebilir.

        \       ..