SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SADAKA

<< 2425 >>

17- HAK SAHİBİ (HAKKINI İSTEMEKTE) BİR NÜFÜZA SAHİBTİR, BABI

 

حدثنا ُمحمَّدُ بْنُ عَبْدٍ الأَعْلَى الصَّنْعَانٍيُّ. ثنا مُعْتَمِرُ بْنُ سُلَيْماَنَ عَنْ أَبِيهِ، عَنْ حَنَشٍ، عَنْ عٍكْرٍمَةَ، عَن ابْنٍ عَبَّاسٍ؛ قال: جَاءَ رَجُلٌ يَطْلُبُ نَبِيَّ اللّهِ صلى الله عليه وسلم بِدَينٍ، أَوْ بِحَقٍّ. فَتَكَلَّمّ بِبَعْضِ الكَلاَمِ فَهَمَّ صَحَابَةُ رَسُولِ اللّهِ صلى الله عليه وسلم بِهِ. فَقَالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله عليه وسلم: ((مَهْ. إنَّ صَاحِبَ الدّيْنِ لَهُ سُلْطَانٌ عَلَى صَاحِبِهِ، حَتَّى يَقْضِيَهُ)).

 

في الزوائد: في إسناده حنش وإسمه حسين بْنُ قيس، أبو عليّ الرحبيّ، ضعّفه أحمد و إبن معين وأبو حاتم وأبو زرعة.

 

(Abdullah) bin Abhâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Bir adam gelip Allah'ın Nebisi (Sallallahu Aleyhi ve Sellern)'den bir alacak veya bir hak taleb etti de (yüce huzura münâsib olmayan kaba) bâzı sözler söyledi. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in sahâbîleri o adamın haddini bildirmek istediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Susunuz, bırakınız. Çünkü kişi borcunu ödeyinceye kadar alacak sahibinin onun üzerinde bir nüfuzu (yâni edep çerçevesinde alacağını taleb etme hakkı) vardır.» buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Haneş bulunuyor. Bu zatm ismi Huseyn bin Kays Ebu Ali er-Rahbi'dir. Ahmed, İbn-i Main, Ebu Hatim ve Ebu Zur'a bunun zayıflığını ifade etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: 2426’da