SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-AHKAM

<< 2320 >>

DEVAM: 6- KENDİSİNE AİT OLMAYAN BİR ŞEYİ İDDİA EDİP UĞRAŞAN ADAM (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ ثَعْلَبَةَ بْنِ سَوَاءٍ. حَدَّثَنِي عَمِّي مُحَمَّدُ بْنُ سَوَاءٍ، عَنْ حُسَيْنٍ الْمُعَلِّمِ، عَنْ مَطَرٍ الْوَرَّاقِ. عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((مَنْ أَعَانَ عَلَى خُصُومَةٍ بِظْلمٍ ((أَوْ يُعِينُ عَلَى ظُلْمٍ)) لَمْ يَزَلْ فِي سَخَطِ اللهِ حَتَّى يَنْزِعَ)).

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim, haksız bir mücâdele (ve dâvaya) yardım eder (veya zulüm'e yardım eder) ise (bundan tevbe edip) vazgeçinceye kadar dâima Allah'ın gazabı altındadır.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Ebu Davud, Kada kitabının 15. babında rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:   Ebu Zer (r.a.)'ın hadisinin başkaca kim tarafından rivayet edildiğine dair bir bilgi edinernedim.

 

Kendisine ait olmayan bir şeye sahib çıkan ve hakkı imiş gibi iddiada bulunan bir kimsenin bu davranışının cehennem azabmı mucib bir suç olduğu bildirilen ilk hadiste buyurulan: "Bizden değildir" ifadesini alimler şöyle yorumlamışlardır: Yani böyle yapan adam Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in yolunu takib edenlerden değildir.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisinde geçen: "Veya zulüme yardım ...'' ifadesindeki tereddüd raviye aittir. Yani ravi diyor ki: Hadisteki ifade ya şöyledir veya böyledir. El-Hakim de bu haclisi rivavayet etmiştir. Oradaki rivayette "Bi zulmin" yerine "Bi gayri hakkın" ifadesi kullanılmıştır. Bu iki ifadenin manası aynıdır. Çünkü zulüm, haksızlık demektir.

 

Bu hadiste de haksız iddialara yardımcı olmanın ve zu!ümü desteklemenin Allah'ın gazabını ve azabını mucib olduğu ifade edilmekte ve ilahi gazabtan kurtulmak için derhal tevbe edip bundan vazgeçmenin gerekliliğine işaret edilmektedir. Kul hakkını ilgilendiren hasen veya sahih olan rivayetlerinde; suçlardan dolayı yapılan tevbenin makbul olması için gerekli şartlardan birisi de ilgili kul ile helallaşmak olduğunu belirtmekte fayda vardır.