SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-AHKAM

<< 2336 >>

DEVAM: 15- ADAM KOMŞUSUNUN DUVARıNIN ÜZERİNE AGAÇ KOYABİLİR BABI

 

حدّثنا أَبُو بِشْرٍ، بَكْرُ بْنُ خَلَفَ . ثنا أَبُو عَاصِمٍ، عَنْ ابْنِ جُرَيجٍ، عَنْ عَمْرِو ابْنِ دِينَارٍ؛ أَنَّ هِشَامَ بْنِ يَحْيَى أَخْبَرُهُ أَنَّ عِكْرِمَةَ بْنِ سَلَمَةَ أَهْبَرَهُ أَنَّ أَخَوَيْنِ مِنْ بَلْنُغِيرَةَ أَعْتَقَ أَحَدَهُمَا أَنْ لاَ يَغْرِزَ خَشَباً فِي جِدَارِهِ. فَأَقْبَلَ مُجَمِّعُ بْنُ يَزِيدَ وَرِجَالٌ كَثِيرٌ مِنْ الأَنْصَارِ. فَقَالُوا: نَشْهَدُ أَنَّ رَسُولُ اللَهِ قَالَ:

 ((لاَ يَمْنَعْ أَحَدُكُمْ جَارَهُ أَنْ يَغْرِزَ خَشَبَةً فِي جِدَارِهِ)) فَقَالَ: يَا أَخِي! إِنَّكَ مَقْضِيٌّ لَكَ عَلَيَّ. وَقَدْ حَلَقْتُ. فَاجْعَلْ اُسْطُوَاناً دُونَ حَائطِي أَوْ جِدَارِي.فَاجْعَلْ عَلَيْهِ خَشَبَكَ.

 

في الزوائد: في إسناده هشام بْنِ يَحْيَى بْنُ العاص المخزوميّ، ذكره ابْنِ حبان في الثقات. وقال الذهبيّ: مختلف فيه. وعكرمة بْنُ سَلَمَةَ، لَمْ أر من تكلم فيهلا بتحريج ولا توثيق. وقال: وليس لمجمع هذا عند المصثف ولابقية الكتب سوى هذا الحديث.

 

İkrime bin Seleme'den rivayet edildiğine göre: Belmüğire (Benü'l-Müğire)'den iki kardeşten biri, evinin duvarının üzerine başkasının hatil başlarını koydurmamaya, köle azadlamak üzere yemin etti. Sonra Mücemmi' bin Yezid ile Ensâr-ı Kirâm'dan çok sayıda adam (r.a.), geldiler ve dediler ki : Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in:

 

«Sizden birisi, (evinin) duvarına, komşusunun ağaç (hatil başını) koymasını engellemesin,» buyurduğuna şehâdet ederiz. (Yemin eden kardeş) bunun üzerine (diğerine) şöyle dedi: Ey kardeşim! Senin lehinde ve benim aleyhimde hüküm verilmiş oldu. Ben de (köle azadlamak üzere) yemin ettim. Bu itibarla sen benim duvarımın yanına bir direk koy ve hatilini direğin üzerine bırak (ki benim yeminim bozulmasın.)

 

Not: ,Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Hişam bin Yahya bin el-As el-Mahzumi vardır. İbn-i Hibban onu sikalar arasında anmıştır. Zehebi: Bu ravinin sikalığı ihtilaflıdır, demiştir. Diğer ravi İkrime bin Seleme ise, ne sikalığı ne de zayıflığı hakkında konuşan bir kimseyi görmedim. Mücemmi bin Yezid (r.a.)'ın bundan başka hadisi ne müellif yanında ne de Kütüb-i Sitte'nin diğerlerinde yoktur.