SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-AHKAM

<< 2345 >>

20- KUR'A İLE HÜKÜM VERMEK BABI

 

حدّثنا نَصْرُ بْنُ عَلِيٍّ الجَهْضَمِيُّ، وَمُحَمَّد بْنُ المُثَنَّى. قَالا: ثنا عَبْد الأَعْلَى. ثنا خَالِد الحَذَّاءُ، عَنْ أَبِي قِلاَبَةَ، عَنْ أَبِي المُهَلَّبِ، عَنْ عِمْرَانَ بْنِ حُصَيْنٍ؛ أَنَّ رَجُلاً كانَ لَهُ سِتَّةُ مَمْلُوكِينَ. لَيْسَ لَهُ مَالٌ عَيْرُ هُمْ. فَأَعْتَقَهُمْ عِنْدَ مَوْتِهِ. فَجَزَّأَهُمْ رَسُولُ اللَهِ . فَأَعْتَقَ اثْنَيْنِ وَأَرَقَّ أَرْبَعَةً.

 

İmrân bin Husayn (r.a.)'den; Şöyle demiştir: (Ensârdan) bir adamın altı kölesi vardı. Ve bundan başka malı yoktu. Adam öleceği zaman bunların hepsini azadladı. Sonra (durumdan haberdar edilen) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (köleleri çağırttı ve) onları (üçe) böldü. (Aralarında kur'a çekti. Kur'ayı kazanan) iki köleyi azadladı ve (kalan) dört kölenin kölelik hükmünü İbka eyledi.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Müslim, Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:    Parantez içindeki ifadeler diğer rivayetlerden alınmadır. Tirmizi bu hadisi rivayet ettikten sonra: İlim ehlinin bazısı bu hadisle amel etmişlerdir. Malik, Şafii, Ahmed ve İshak'ın kavli de böyledir. Bunlar, bu meselede ve başka meselelerde kur'a ile hüküm edilmesi görüşündedirler. Kufe ehlinden ve başkalarından bir kısım ilim ehli ise kur'a ile amel etmeyerek demişler ki, bu meselede her kölenin üçte birisi azadIanmış sayılır ve ölünün mirasçıları kölelerin her birisinin değerinin üçte ikisinden kazanç sağlamaya çalışırlar, diye bilgi vermiştir.

 

Tuhfe yazarı da bu hadisin şerhinde özetle şöyle der: "Ölüm hastalığında yapılan azadiamanın, ilgilinin terekesinin üçte birisinden infaz edilmesinin gerekliliği bu hadisten anlaşılmaktadır. Bunun sebebi de terekede mirasçıların hakkının varlığıdır. Hibe ve benzeri teberrular da azadlamak gibidir. (Bilindiği gibi vasiyet de böyledir. Yani kişi ölüm döşeğinde iken malının ancak üçte birisinden teberru. azadiama ve vasiyet edebilir. Malının üçte birisinden fazla olan bu gibi tasarruf ve vasiyetinin geçerliliği mirasçıların tasvibine bağlıdır.

 

Buhari Şahadat kitabının bir babını müşkil meselelerde kur'a çekme konusuna ayırmış ve bu babta bir kaç hadis rivayet etmiştir. Rivayet ettiği hadislerin hepsi kur'anın meşruluğuna delalet eder.

 

El-Hafız da: Kur'a usulünün meşruluğu hususunda ihtilaf vardır. Cumhur, kur'a usulünün bazı meselelerin çözümlenmesinde meşruluğuna hükmetmiştir. Hanefiler'in bir kısmı ise buna karşı çıkmışlardır. İbnü'l-Münzir Ebu Hanife'nin de kur'a ile hükmettiğini nakletmiştir. Buhari'ye göre müşkil meselelerde kur'a usulü uygulanır. Bazıları ise şöyle demişlerdir: İki veya daha çok kimselerin hakkı sabit olduğu bir meselede, hak sahipieri arasında niza bulunduğu takdirde bu nizaın halli için kur'aya baş vurulur. İsmail el-Kadı: Bazı Kufe alimlerinin zan ettiği gibi kur'a usulünde herhangi bir hakkın iptal edilmesi, diye bir şey yoktur. Ancak şu var: Ortaklar arasında taksimat yapıldığı zaman kıymet takdiri yoluyla taksimatı denk yapmaları gerekir. Her ortağın müteaddit mallarda bulunan dağınık hakkı birleştirilir ve hisseler böylece ayrı ayrı bölümlerde toplatıldıktan sonra ortaklar arasında kur'a çekilir. Her ortak kur'ada kendisine isabet eden payı alır. Kur'a usulünün sağladığı fayda bir ortağın istediği bir malı seçmesini önlemektir. Çünkü birisi bu malı seçip diğeri de ayni malı seçmekte israr ederse aralarında niza çıkar. İşte kur'a böyle nizaları da önlemiş olur.

 

Kur'aya eşit haklarda ya da mülkiyet hakkının tayin ve tesbiti hususunda uygulanır. Eşit haklarda uygulanan kur'a örneklerinden bazıları şunlardır:

 

1. Halifelik hakkında eşit olanlar.

2. Namaz kıldırmak veya ezan okumak husüsunda eşit olanlar.

3. Ölüyü yıkamak veya cenaze namazını kıldırmak için eşit derecede ölüye yakın olanlar.

4. Kadının nikahını kıymakta eşit derecede olan velileri.

5. Namazda birinci saf'a geçmek isteyenler.

6. Sebil olan han ve otelde konaklamak isteyenler.

7. Birden fazla kadınla evli erkeğin yolculuğa bunlardan birisini götürmek için.

 

 

Mülkiyet hakkının tayin ve tesbiti için yapılan kur'a örnekleri:

 

1. Ölüm döşeğinde iken adamın yaptığı vasiyette, azadIanmalarını isliediği kölelerin onun terekesinin üçte birisinden fazla olması hali.

2. Ölüm döşeğinde iken azadIadığı köleler, onun terekesinin üçte birisinden fazla olması hali.

3. Ortaklar arasında yapılacak taksimatta hisselerin denkleştirilmesi neticesinde yapılan kura, diye bilgi vermiştir."

 

Nevevi de: AzadIama ve benzeri meselelerde kur'a usülünün meşrüluğuna hükmeden Malik, Şafii, Ahmed, İshak, Davud, İbn-i Cerir ve Cumhür için bu hadis delildir. Bunlara göre bir kimse ölüm hastalığında kölelerini azadlasa veya azadIanmasını vasiyet etse ve kölelerinin tutarı onun malının üçte birisinden fazla ise malının üçte birisi hesaplanacak ve buna göre köleler bölümlere ayrılacak, sonra köleler arasında kur'a çekilecek kur'ayı kazanan köleler azadIanır. Kalan kölelerin köleliği devam eder.

Ebu Hanife, Şabi, Nahai, Şüreyh, el-Hasan ve İbnü'l-Müseyyeb: Kur'a usülü batıldır, her köleden kendisine düşen hisse azadIanır. Kalan kısmı kölelikte kalır ve mirasçılar bu oranda köleyi çalıştırıp ondan yararlanırlar, demişlerdir. Fakat bu hadis ve başkaca bir çok hadis bu grubun görüşünü reddeder. Özellikle bu hadiste bulunan: "Resul-i Ekrem bu altı köleden iki tanesini azadIadı ve kalan dört kölenin köleliğinin devamına hükmetti" ifadesi bu görüşü açıkça reddeder, demiştir.