SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-AHKAM

<< 2350 >>

DEVAM: 21- KAİFLER (İZ TAKİBİ UZMANLARI) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّد بْنُ يَحْيَى. ثنا مُحَمَّد بْنُ يُسُفَ. ثنا إِسْرَائيلُ. ثنا سِمَاكُ بْنُ حَرْبٍ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ أَنّ قُرَيْشاً أَتَوُا امْرِأَةً كَاهِنَةُ. فَقَالُوا لَهَا: أَخْبِرِينَا أَشْبَهَنَا أَثَراً بِصَاحِبِ المَقَامِ. فَقَالَتْ: إِنْ أَنْتُمْ جَرَرْتُمْ كسَاءً عَلَى هذِهِ السِّهْلَةِ، ثُمَّ مَشَيْتُمْ عَلَيْهَا، أَنْبَأْتُكُمْ. قَالَ، فَجَرُّوا كِيَاءً. ثُمَّ مَشَى النَّاسُ عَلَيْهَا. فَأَبْصَرَتْ أَثَرَ رَسُولُ اللهِ . فَقَالِتْ: هذَا أَقْرَبُكُمْ إِلَيْهِ شَبَهِاً. ثَمَّ مَكَثُوا بَعْدَ ذلِكَ عشْرِينَ سَنَةً، أَوْ مَاشَاءَ اللهُ، ثَمَّ بَعَثَ اللهُ مُحَمَّداً .

 

في الزوائد: إسناده صحيح، ورجاله ثقات.

 

(Ahdullah) bin Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Kureyşler kâhin bir kadının yanına varıp ona: (İbrahim (Aleyhisselâm)'ın ayak izinin bulunduğu bilinen taşı işaretle) bu makam sahibine iz bakımından hangimizin daha çok benzediğini bize söyle, dediler. Kadın da; Suyun götürdüğü kum gibi yumuşak olan şu toprağın üzerine bir yaygı çekip üstünde (çıplak) ayakla yürürseniz size (istediğiniz) haberi veririm, diye cevab verdi. (Ravî) demiştir ki: Bunun üzerine Kureyşler bir yaygı yaydılar. Sonra herkes yaygının üstünde yürüdü. Kadın, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in ayak izini gördü ve bunun üzerine O'na işaretle: Bu, benzerlik yönünden Makam sahibine (yâni İbrahim Aleyhisselâm'a) en yakın olamnızdır, dedi. Bundan sonra Kureyşler yirmi yıl veya Allah'ın dilediği kadar beklediler. Daha sonra Allah, Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i elçi olarak gönderdi.

 

Zevaid de: Bu hadis’in isnadının sahih, ravilerinin sika olduğu söyleniyor.

 

AÇIKLAMA:    Bu hadis Zevaid türündendir. Buradaki Kahin'den maksad kayıptan haber veren değil, iz takibinden anlayandır. Yani kaif manası kasdedilmiştir. Çünkü ayak izi incelemiştir. Makam'dan maksad İbrahim (a.s.)'ın ayak izinin bulunduğu meşhur taştır. Bu taş halen Ka'be-i Muazzama'nın yanında ve bir muhafazalık içinde bulunmaktadır. Hacılar Ka'be'yi ziyaret ederken bu taşı da görmektedirler. Makam sahibinden maksad da İbrahim (a.s.)'dır. Bilindiği gibi Resul-i Ekrem (s.a.v.) onun nesIindendir. İbrahim (a.s.) Ka'be-i Muazzama'yı inşa ederken rivayete göre bu taşın üstünde çalışıyordu. Mübarek ayak izleri o zamandan kalmadır.

 

İncahü'l-Hace yazarı: Resul-i Ekrem (s.a.v.), dedesi İbrahim (a.s.)'a şeklen benziyordu. Nitekim Müslim'in bir rivayetine göre "Cabir (r.a.), Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu. demiştir: ''Sizin sahibiniz (yani Zat-i Nebevinlin İbrahim'e benzerliğini gördüm.,,"

 

Sihle: Suyun götürdüğü kum gibi yumuşak, demektir. Toprak üzerinde başka izler bulunmasın. diye kadın bir yaygının serilmesini istemiştir, diye bilgi vermiştir.