SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-HUDUD

<< 2605 >>

34- ADAM KARISıNıN YANINDA (YABANCI) BİR ERKEK BULUR, BABI

 

حدّثنا أَحْمَدُبن عَبْدَةَ وَ مُحَمَّد بْنُ عُبَيْدَ المَدِينِيُّ أَبُو عُبَيْدٍَ؛ قَالا: ثنا عَبْد العَزِيزِ ابنُ مُحَمَّد الدَّرَاوَردِيُّ، عَنْ سُهَيْلِ بْنِ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ أَنَّ سَعْدَ بْنَ عُبَادَةض الأَنْصَارِيَّ قَالَ: يَا رسوُلَ اللهِ! الرَّجُلُ يَجِدُ مَعَ امْرَأَتِهِ رَجُلاً، أَيَقْتُلُهُ؟ قَالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((لا)) . قَالَ سَعْدٌ: بَلَى. وَالَّذي أَكْرِمَكَ بِالحَقِّ! فَقَالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله عليه وسلم: ((اسْمَعُوا مَا يَقُولُ سَيِّدُكمْ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Sa'd bin Ubâde (bin Deylem) el-Ensârî (r.a.): Yâ Resulallah! Adam karısının yanında (yabancı) bir erkek bulur, onu öldürebilir mi? diye sordu. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Hayır» buyurdu. Sa'd: Sana Hak dini ikram eden Allah'a and olsun ki (adam kıskançlığı dolayısıyla) bilâkis öldürür, dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (orada bulunanlara hitaben): «Büyüğünüz (olan Sa'd) ın söylediği sözü işitiniz,»  buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Müslim ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. Müslim'in bir rivayetinde Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in şu buyruğu da vardır: "Sa'd gerçekten kıskançtır. Ben ondan daha kıskancım. Allah da benden fazla kıskançtır (Yani kullarını hayasızlıktan ve kötülükden menedicidir).''

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.): ''Adam, kansının yanında bulduğu yabancı erkeği öldüremez'', buyurunca Sa'd (r.a.)'; ''Bilakis öldürür'' derken bu sözle Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in beyan buyurduğu hükme karşı çıkmağı kasdetmemiştir. Sa'd'ın maksadı, karısının yanında yabancı bir erkeği bulan kimsenin halini arz etmek ve bu vaziyetle karşılaşan kimsenin kendine hakim olamayıp derhalaerkeği öldüreceğini bildirmektedir.

Sa'd böyle deyince Resul-i Ekrem (s.a.v.) orada bulunanların dikkatini Sa'd'ın kıskançlığına çekmek üzere: ''Büyüğünüzün söylediği sözü işitiniz'' buyurmuştur. Müslim' deki bir rivayete göre Resul-i Ekrem (s.a.v.) daha sonra; ''Sa'd gerçekten kıskançtır. Ben ondan fazla kıskancım. Allah da benden ziyade kıskançtır,'' buyurmuştur. el-Kari'nin dedigi gibi Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in tu buyrugu Sa'd'ın kıskançlık nedeniyle bu sözü söylemekte mazur sayıldıgını ifade eder.

 

Nevevi; Bir erkegi öldürüp de karısıyla zina halinde yakaladıgı için öldürdügünü iddia eden adamın hükmü hakkında alimler ihtilaf etmişlerdir: Cumhıira göre adamın iddiası kabul olunmaz. Adam bu iddiasını şahidlerle veya maktülun mirasçılarının itiraflarıyla isbatlamazsa kısas olarak öldürülmesi gereklidir. Şahidlerin fasık olmayan dört erkek olması ve zina fiilini bizzat gördüklerini usulü dairesinde beyan etmeleri gereklidir. Öldürülen erkeğin de bekar olmaması şarttır.

 

Katilin Allah katındaki durumuna gelince, eğer iddiasında doğru ise bir mes'uliyeti yoktur. Bazı arkadaşlarımıza göre devlet yetkilisinin emri olmadıkça muhsan iken- zina eden kişiyi öldüren katilin kısas olarak öldürülmesi gereklidir. Fakat dogru olan görüş birincisidir. Üçüncü bir görüş olarak bazı selef alimleri şöyle demişlerdir: Karısıyla zina ettiği için öldürdügünü iddia eden katilin iddiası kabulolunur, diye bilgi vermiştir.

 

Cumhurun görüşüne mesned olan bu ve benzeri hadislerdeki hükmün ihtiva ettigi hikmet hakkında gerekli bilgi bundan sonra gelen hadisin izahı bölümünde verilecektir.