SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2626 >>

DEVAM: 4- KATİL KASDEN ÖLDÜRÜLÜR DE MAKTÜLÜN MİRASÇILARI DİYETE RAZI OLURLAR, BABI

 

حَدَّثَنَا مَحْمُودُ بْنُ خَالِدٍ الدِّمَشْقِيُّ حَدَّثَنَا أَبِي حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ رَاشِدٍ عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ مُوسَى عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ قَتَلَ عَمْدًا دُفِعَ إِلَى أَوْلِيَاءِ الْقَتِيلِ فَإِنْ شَاءُوا قَتَلُوا وَإِنْ شَاءُوا أَخَذُوا الدِّيَةَ وَذَلِكَ ثَلَاثُونَ حِقَّةً وَثَلَاثُونَ جَذَعَةً وَأَرْبَعُونَ خَلِفَةً وَذَلِكَ عَقْلُ الْعَمْدِ مَا صُولِحُوا عَلَيْهِ فَهُوَ لَهُمْ وَذَلِكَ تَشْدِيدُ الْعَقْلِ

 

Amr bin Şuayb'ın dedesi (Abdullah bin Amr bin el-As) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim (bir mu'mini) kasden öldürürse o kimse maktulün velîlerine teslim edilir. Maktulün velîleri dilerlerse onu öldürürler, dilerlerse diyet alırlar. Bu da otuz (aded) hikka, otuz aded cezaa ve kırk aded halıfa (hâmile deve) dir. Bu diyet, kasden öldürme tazminatıdır. Maktulün velîleri ile ne (meblâğ) üzerine sulh yapılırsa bu (meblâğ) onların hakkıdır. Bu da diyetin ağırlaştırılmış olanıdır.»

 

 

AÇIKLAMA:     Tirmizi ve Ebu Davud da bu hadisi rivayet etmişlerdir. Tirmizi bu hadisin hasen - garib olduğunu söylemiştir. Bu hadis de bir mü.'-rtıini kasten öldüren kimsenin maktülün velilerine teslim ,edileceğine, maktıilün velilerinin katili öldürmek veya kan bahasını almak,husıisup.da muhayyer kılındıklarına ve bir mü'mini kasden ol<!ürme diyetinin belirli yaşlardaki yüz deve olduğuna delalet eder. Terceme esnasındabelirttiğim, gibi bu diyet, dört yaşında 30 ve beş yaşında 30 ,dişi deve ile 40 tanehamile devedir. Maktıilün velileri bundan fazla bir meblağ üzerine sulh olurlarsa bu meblağ. onlara verilir. Anılan diyet, ağır diyettir.

 

Hadiste geçen Akl, diyet manasınadır. Hıkka, Cezaa ve Halıfa kelimelerinin anlamlarını tercemede parantez içi ifade ile :belirttim.

 

DİYET AÇISINDAN ÖLDÜRME ÇEŞİTLERİ

 

Diyet yönünden öldürme çeşitleri üçtür: Amden, yani kasden . öldürme, Şibh-i Amd, yani kasden olana benzer öldürme ve hataen yani kasden olmadığı kasden olana benzemeyen öldürme. Öldürme çeşitlerinin üç olduğu görüşü Hanefiler'in, Şafiiler'in, Hanbeliler'in, ve Evzai, Sevri, İshak, Ebu Sevr gibi alimlerin mezhebidir. Sahabilerin cumhuru ile tabiilerin cumhuru ve bunlardan sonra gelenlerin görüşü de bu merkezdedir. Bunlara göre kasden öldürme suçunda verilen ceza Kur'an ayetiyle sabit olduğu üzere kısastır. Maktulün velileri kısastan vaz geçip diyete razi olsalar, üzerine ittifak edilecek, barış yapılacak meblağ onlara verilir. Hata olan öldürme alayında ise yine Kur'an ayetiyle sabit olduğu üzere maktulün velilerine diyet verilir. Bu diyet mikdan bundan sonra gelecek 6. babta anlatılacaktır. Şibh-i Amd, yani kasden olana benzeyen öldürme alayında ise Diyet-i Muğallaza. yani ağırlaştırılmış diyet verilir. Bununla ilgili gerekli bilgi de bundan sonra gelecek 5. babta anlatılacaktır.

 

KASDEN ÖLDÜRME VE BUNA BENZEYEN ÖLDÜRME NASILDIR?

 

Hanefi mezhebine ait Fıkıh kitabIarından eI-Hidaye'de şöyle denilmektedir:

"Kasden öldürme, silahla veya bilenmiş sopa gibi silaha benzeyen bir cisimle olan öldürmedir. Silah veya benzeri olmayan bir cisimle olan öldürmeye Ebu Hanife Şibh-i Amd yani kasden olana benzeyen öldürme demiştir. Ebu Yusuf, Muhammed ve Şafii ise: Katil büyük bir taş veya büyük bir ağaç vurmak suretiyle öldürürse, bu öldürme kasden öldürme sayılır. Genellikle öldürücü olmayan bir cisimle dövmek niyetiyle vururken öldürürse bu öldürme Şibh-i Amd, yani kasden olana benzeyen öldürme çeşitidir, demişlerdir.

 

KASDEN ÖLDÜRME DİYETİ NEDİR. BAŞKA BİR MEBLAĞ ÜZERİNE BARIŞ VE KATİLİ BAĞIŞLAMA CAİZ Mİ?

 

Bu hadisi şerife göre kasden öldürülen bir mü'minin diyeti yüz devedir. Develerin yaş durumu terceme ve izahta belirtildi. Tekrara gerek yoktur. Bu diyeti katil peşin olarak ödemek durumundadır. Bu diyetin Muğallaza, yani ağırlaştırılmış diyet olması şu yönlerdendir : Develerin 30 adedi 4 yaşında, 30 adedi 5 yaşında ve 40 adedinin hamile olması, diyetin katilin yakınlarından değil de doğrudan doğruya katilden tahsili ve bunun defaten peşin olması gereklidir.

 

Maliki, Şafii ve Hanbeli mezheblerinin görüşü budur. Hanefiler'e gelince bunlara göre kasden öidürme diyeti yine 100 devedir. Ama bunların yaşları farklıdır. Şöyle ki, 2'nci, 3'üncü, dördüncü ve 5'inci yaşlara basmış dişi develerden 25'er aded olacaktır. Bu diyet, katilin baba tarafından mirasçısı durumunda bulunan erkekler tarafından üç yıl içinde taksitie ödenir. Bu diyet 6. babta gelecek olan hata en öldürme nevindeki diyete göre ağırdır. Bu nedenle bu diyete de Muğallaza, yani ağırlaştırılmış diyet denilir.

 

Bir mü'mini kasden öldüren katil ile maktulün mirasçıları bir kan bahası üzerine barıştıkları zaman anlaştıkları mal diyet mikdanndan az olsun çok olsun, bu sulh caizdir. Biçilen kan bahası ne ise, yani diyet miktarından az veya çok ya da tam diyet kadarı ise bunun ödenmesi vacib olur ve katil kısas yoluyla öldürülmekten kurtulmuş olur. Bu hüküm hususunda imamlar ittifak halindedir. Hadisin son kısmındaki fıkra kanımca bu hususa aittir. Şu halde maktülün velileri ne gibi bir mal ve meblağ üzerine sulh olurlarsa bu mikdar diyetten fazla da olsa onların hakkıdır. Diyetten fazla olursa şiddetlendirilmiş bir diyet olmuştur, denilebilir.